Op reis dicht bij de lokale bevolking

Tijdens onze Bootz-reizen komen we regelmatig nieuwe culturen tegen. En die cultuur leer je het beste bij de lokale bevolking kennen. Hieronder lees je hoe we tijdens onze reizen ondergedompeld worden in de lokale tradities en gerechten. Dat worden straffe verhalen voor het thuisfront!

Marokko: Van Marrakech tot de kust

Dsc4145kopie Selectie Niek Meijer W950
© Niek Meijer

Tijdens onze ontdekkingstocht door Marokko kunnen we een homestay bij de gastvrije bevolking niet overslaan. We logeren in de kasba van Mohammed en zijn familie met een prachtig uitzicht over het Hoge Atlas-gebergte. De volgende dag krijgen we een kookworkshop van de vrouwen van het gezin en leren we een heerlijke Marokkaanse maaltijd te bereiden. Natuurlijk mogen we dit feestmaal later zelf ook uittesten.

Armenië: Het Zuidelijke Kaukasus-gebergte

23Juli05 Export W950
© Steven Andries

Na de tweedaagse trekking naar Ijevan genieten we van een lekker diner bij de lokale bevolking. Hiermee krijgen we een kijkje in het dagelijks leven van de Armeense bevolking. Kreeg je geen genoeg van het lekkere eten? Dan heb je geluk! Na het bezoek aan Nationaal Park Dilijan en het klooster schuiven we opnieuw aan bij de lokale bevolking.

Kirgizië: Van Bishkek naar Osh

IMG 20220723 074304 1

Tijdens onze trekking van 75 kilometer doorheen het Alay-gebergte overnachten we telkens in gezellige joerten of bij de mensen thuis. Hier kunnen we heerlijk dromen van de groene bergweides, de beboste valleien en de ruwe Pamir-pieken. Na onze derde trekking, richting Manas Peak, verdienen we het om in de watten gelegd te worden. We bereiken Sary Mogol na een korte rit, waar we weer gastvrij worden ontvangen bij de mensen thuis.

Zweden: De Sámi in Jämtland

17 LR
© Sofie Werner

Onze lokale gids Sofie leert ons alle gebruiken van het hedersvolk Sámi kennen. In een Sámi-dorp maken we eerst zelf ons kampvuur, om daarna te genieten van een welverdiende fika, een typisch Zweedse moment waar mensen samen komen om koffie te drinken en een gebakje te eten. Later gaan we nog creatief aan de slag door zelf een ‘göralöspinne’ te maken. Dit is een houten stok met decoratieve inkervingen. Om onze ervaring compleet te maken leert Sofie ons ook eetbare planten en vruchten te herkennen. Dit zetten we meteen om in de praktijk door zelf te gaan wildplukken en te vissen.

Indonesië: Islandhoppen op Java en Bali

IMG 6378

Dankzij de contacten van onze lokale gidsen fietsen we vlot op Java. Op deze manier komen we met de lokale bevolking in contact, waardoor we een totaal beeld krijgen van het dagelijkse leven op het eiland. In Bali steken we zelf de handen uit de mouwen door een lekker Balinees avondmaal te bereiden. Onder leiding van onze kok bezoeken we de lokale markt om verse ingrediënten op te halen.

Vietnam: Van bergwandelingen tot eilandencruise

VN 167 Selectie Arne Vanwijnsberghe W1280
© Arne Vanwijnsberghe

Na onze tocht door de jungle kunnen we uitgeteld neerploffen bij de Muong-gemeenschap thuis. Ook tijdens onze trekking doorheen het Hoang Lien-gebergte biedt de vriendelijke bevolking ons telkens weer een bedje aan. Perfect om in contact te komen met de tradities en gebruiken van de verschillende bevolkingsgroepen. Op onze laatste dag leren we nog een nuttige vaardigheid om thuis mee uit te pakken. Vanop de boot in Bay Tu Long krijgen we een kookles springrolls maken. Daarna kunnen we met een volle maag richting België reizen.

Albanië: High Scardus Trail

IMG_0775_export_w950 (1)

Na een kuitenbijter arriveren we in Caje, het hoogste dorpje dat het jaar rond bewoond wordt in Albanië. Hoewel het redelijk afgelegen ligt van de rest van de wereld, is het dorp zelf vrij levendig. Om de sfeer verder op te snuiven kunnen we nog een bezoekje brengen aan een plaatselijk café. Nadat we vaarwel hebben gezegd, keren we terug naar onze bedden bij een plaatselijke familie.

Is dit iets voor jou?

Made withby