IJsland
Aarde, water, lucht en vuur: IJsland, dat is de apotheose van de vier natuurelementen. Zwarte stranden, drijvende ijsbergen, denderende watervallen, kokende geisers en geothermische baden: zou IJsland het land kunnen zijn met de hoogste concentratie aan natuurpracht ... en -kracht? Het is alleszins het dunst bevolkte land van Europa (3,4/km²), al zouden er zich in de desolate landschappen heel wat mythische figuren schuilhouden.
Land van ijs ...
Zowat een tiende van het eiland wordt bedekt door gletsjers (jökull). De Vatnajökull spant daarbij de kroon als grootste gletsjer. Ook de naam Eyjafjallajökull zal je nog vertrouwd in de oren klinken. Doorheen de eeuwen hebben ijs en water zich een baan gezocht door de vulkanische ondergrond. Zo vormden zich meer dan 10.000 watervallen (foss) die de unieke IJslandse landschappen mee hebben vormgegeven. Absolute prachtexemplaren luisteren naar de naam Gullfoss, Skógafoss, Svartifoss, Dettifoss of Seljalandsfoss.
... en vuur
IJsland ligt op de breuklijn tussen de Noord-Amerikaanse en de Euraziatische tektonische platen, waardoor het vulkanisch bijzonder actief is. Maar liefst 130 vulkanen telt het eiland. Regelmatig ontwaken ze uit een jarenlange winterslaap met een fenomenaal, soms desastreus, schouwspel tot gevolg. Dampende warmwaterbronnen, borrelende modderpoelen, gestolde lava en stomende fumarolen zijn hier dagelijkse kost. Fenomenen zoals de Eldgja en de kraters van Lakagigar doen je mond openvallen van verbazing.
Landmannalaugar
In het zuidelijke binnenland ligt een van de meest spectaculaire natuurgebieden van Europa die je te voet kunt verkennen: de Landmannalaugar. Ryoliet, een mineraal ontstaan uit gestolde lava, heeft de bergen in verschillende tinten geel, rood, groen en grijsblauw gekleurd. De verschillende tochten over deze bergen en door het dal laten op elke wandelaar gegarandeerd een onuitwisbare indruk na.