Ijsland
Confrontatie van water en vuur
14 dagen
Wat maakt deze reis bijzonder?
- 25 jaar reis- en wandelervaring in IJsland
- Wondelijke Kerlingarfjöll-massief
- Landmannalaugar, een streling voor het oog
- Lakagigar, een van de prachtigste natuurverschijnselen van IJsland
- Skaftafell, bebost natuurgebied aan de voet van de Vatnajökull
- Gletsjerlagune Jökulsárlón
- Dyrhólæy, het meest zuidelijke punt van IJsland
Deelnemers
Min. 5, max 8Geen afreisdatum voorzien
Overzicht
Dag aan dag
Dag 1
Heenreis van Brussel naar Keflavík, de luchthaven van Reykjavik.
Transfer (132 km) over het zuidelijke schiereiland van Reykjanes richting Hveragerði, met enkele korte stops onderweg, als de tijd het toelaat.
Overnachting in Hveragerði.
Dag 2
Kennismaking met de geothermische krachten van IJsland. En wat voor één! We worden al meteen (ook bijna letterlijk) ondergedompeld in het gebied rond vulkaan Hengill met gestolde lava, stomende fumarolen en dampende warmwaterbronnen. Uiteraard is er mogelijkheid tot baden in de warme rivier Grænidalur.
14 km wandelen, 480 m stijgen en dalen.
Tweede overnachting in Hveragerði.
Dag 3
Vandaag rijden we 200 km in noordoostelijke richting naar Kerlingarfjöll. Het is een 'scenic route' om u tegen te zeggen met tussenstops en kleine wandelingen bij enkele beroemde IJslandse natuurfenomenen: het natuurpark Þingvellir, de ‘gouden waterval’ Gulfoss en het indrukwekkende geothermische veld Haukadalur met de spuitende Strokkur,... We komen ogen tekort.
In totaal 10 km wandelen.
Overnachting in het exclusieve, prachtig gelegen Kerlingarfjöll Mountain Resort.
Dag 4
Zware dagtocht in het massief Kerlingarfjöll (Reuzengebergte), een keten van bergen en gletsjers die het Kjölur-gebied omlijsten. We steken enkele keren een riviertje over. Het ontleent zijn naam aan een enkele, 25 m hoge en donkere pilaar (Kerling) die oprijst uit het lichtgekleurde puin van de piek Kerlingartindur. Ook dit is geothermische gebied met kleine dampende warmwaterbronnen, modderpoelen en waterfonteinen, een echt wandelparadijs.
20 km wandelen, 1100 m stijgen en dalen.
Tweede overnachting in Kerlingarfjöll.
Dag 5
We krijgen niet genoeg van de bergen van Kerlingarfjöll, maar gaan vandaag wandelen in een ander deel. Hveradalir, een kleine vallei van rode ryolietbergen, dampende schoorstenen en borrelende rivieren is zo mogelijk nog wonderlijker dan waar we gisteren waren. Ryoliet is een op graniet lijkend vulkanisch stollingsgesteente. Het koelt ongewoon traag af, waardoor prachtige kleurschakeringen ontstaan.
12 km wandelen, 600 m stijgen en dalen.
Derde overnachting in Kerlingarfjöll.
Dag 6
Een transferdag vandaag, 205 km waarvan 130 km over onverharde wegen. We rijden zuidwaarts naar Landmannalaugar, zo'n 4,5 uur rijden, met onderweg een stop aan de Hjálparfoss, een kleine waterval die in twee delen 20 m naar beneden stort, en de Hekla (1491 m), de beroemdste en actiefste vulkaan van IJsland.
Overnachting in de berghut van Landmannalaugar.
Dag 7
Landmannalaugar is een grotendeels met lava bedekt dal, omgeven door geel, rood, groen en grijsblauw gekleurde ryolietbergen, een streling voor het oog. Het ongeveer 2,5 km lange lavaveld, Laugahraun, bestaat voor een groot deel uit obsidiaan, een halfedelsteen, afkomstig uit verschillende kraters.
Hier zijn verschillende tochten mogelijk, van 5 tot 18 km. De langere tochten brengen je langs en over de roodgekleurde berg Brennisteinsalda, de top van de Bláhnukur en over het mooie Sudurnamur panoramapad. (Enkel mogelijk indien het weer het toelaat; bij teveel wind of regen is blijven we "beneden” en maken we een alternatieve wandeling.)
Tweede overnachting in Landmannalaugar.
Dag 8
In de voormiddag is er nog tijd voor een wandeling in Landmannalaugar. Na de lunch zetten we aan richting zuidoosten (42 km). Onderweg maken we een korte tocht in de diepst ingesneden en langste kloof van IJsland, de Eldgja, ook de grootste vulkanische kloof ter wereld. Behoorlijk indrukwekkend. Erg mooi hier is de waterval Öfaerufoss die in twee etappes naar beneden valt.
Overnachting in de berghut van Hólaskjól.
Dag 9
We zetten onze tocht verder, eerst zuid- en dan oostwaarts naar Hof, in totaal 238 km rijden waarvan 130 km onverhard. Uiteraard rijden we niet gewoon van A naar B. Even voorbij het dorpje Kirkjubaejaklaustur nemen we de piste in de richting van de gletsjer Vatnajökull. Deze piste van 45 km lang en voert ons naar en langs Lakagigar, een van de prachtigste natuurverschijnselen van IJsland: een 40 km lange vulkanische kraterrij, bestaande uit ongeveer 100 afzonderlijke kraters. We maken hier 2 korte wandelingen van resp. 4 en 3 km. Terug naar de hoofdweg en verder naar Hof, een kleine boerengemeenschap voor de helling van het massief Oræfajökull, waarvan de 2119 m hoge
Hvannadalshnukur de hoogste berg van IJsland is.
(Indien er onvoldoende zichtbaarheid is, doen we de lange autorit naar Laki niet volledig, maar voeren we een alternatief programma uit: Fagrifoss, Fjadrakloof, mosmuseum,…)
Overnachting in Hof.
Dag 10
Het nationaal park Skaftafell is een groen en bebost natuurgebied aan de voet van de Vatnajökull. Je vindt er een aaneenschakeling van ogenschijnlijk onmogelijke natuurcontrasten: torenhoog oprijzende bergen, imposante gletsjers, ravijnen met heldere beekjes en prachtige watervallen, berkenbossen, een wilde bloemenpracht en een weelderige vegetatie. Een wandeling doorheen deze natuurpracht brengt ons langs de bekende Svartifoss-waterval tot aan de top van de Kristinartindar en terug langs de rand van de gletsjer. Het is een zware wandeldag. Als de omstandigheden het toelaten gaan we met de liefhebbers naar de top.
18 km wandelen, 980 m stijgen en dalen (zonder de top)
Een alternatief programma is mogelijk: een gletsjerwandeling onder begeleiding van een externe gids (zelf te betalen) en nadien op zelfstandige basis de wandeling naar de Svartifoss-waterval. Dit wordt op de kennismakingsbijeenkomst besproken.
Tweede overnachting in Hof.
Dag 11
Een wandeling van 2 km bij het Jökulsárlón geeft ons voldoende gelegenheid om deze 160 m diepe gletsjerlagune te bewonderen. Het decor van dit betoverende landschap wordt gevormd door de 20 km brede Breidamerkurjökull, die 5 m per dag het meer inglijdt. Door het voortdurend afkalven van deze tong ontstaan de prachtig gevormde ijsbergen die in het meer ronddrijven.
De mogelijkheid bestaat om een rondvaart te maken op het gletsjermeer (niet inbegrepen). Nadien hebben we 2 mogelijkheden om te wandelen. Ofwel rijden we naar de voormalige Jöklasel-hut die gelegen is op het einde van de F985, hoog in de bergen en aan de rand van de Vatnajökull. De rit op zich is een ware belevenis. We wandelen terug, ca. 10 km, langs dezelfde piste richting ring en worden opgepikt door het busje. Ofwel wandelen we door de mooie Mulagljufur-canyon naar de Hangandifoss-waterval en weer terug (6 km).
Derde overnachting in Hof
Dag 12
Vandaag zetten we terug aan in westelijke richting, een rit van 225 km maar ook een pittige wandeldag. Eerst ontdekken we Þakgil, een pracht van een canyon met de torenhoge, met mos bedekte rotswanden die al vaak als te zien was in films en series. Vervolgens brengt een korte tocht ons naar de top van de de berg Reynisfjall (340 m) en tenslotte bezoeken we Dyrhólæy, het meest zuidelijke punt van IJsland. Het is een 120 m hoge kaap die boven het zwarte strand uitsteekt waar op de rotsen duizenden vogels zitten te broeden. Het zijn vooral de mooie papegaaiduikers die de show stelen.
In totaal 14 km wandelen.
Overnachting in Vik.
Dag 13
Onherroepelijk gaat het verder richting hoofdstad (191 km), een mooie rit langs de zuidkust. We stoppen bij twee mooie watervallen, de Skógafoss, waaronder volgens een oude legende een kist met goud is verborgen, en de Seljalandsfoss.
Overnachting in Reykjavik.