Portugal
Wandelen en genieten in de groene Minho - singlereis
8 dagen
Wat maakt deze reis bijzonder?
Deelnemers
Min. 7, max 8Geen afreisdatum voorzien
Overzicht
Dag aan dag
Dag 1
Afspraak in de luchthaven van Porto om 13 uur ten laatste en transfer naar het eco-verblijf in Ponte da Barca. Joëlle en Dirk, het Vlaamse koppel dat dit verblijf opstartte, verwelkomen ons met veel warmte. Relax en blaas even uit aan de zwemvijver.
's Avonds genieten we van een eerste lekker diner, dat opgediend wordt onder een pergola van druivenranken.
Dag 2
Het prachtige uitzicht vanuit het verblijf verleidt ons om de natuur in te trekken en dat doen we dan ook quasi elke dag. We wandelen in een heuvelend landschap, met een klimaat dat zelden té heet wordt. In deze streek van herders bestaat nog de ‘vezeira’, waarbij elke familie beurtelings een herder levert om de kudden van het hele dorp te hoeden. Tot enkele decennia geleden trokken de boerenfamilies met hun vee heen en weer tussen de zomer- en winterdorpen. Getuigen hiervan in het landschap zijn de kleine nederzettingen van iglo-achtige hutten, ook wel "brandas" genoemd.
Vandaag wandelen we in de hoogvlaktes van Ermida, waar enkele lokale koeienrassen grazen. Het barrosa-rund werd vroeger gebruikt als trekdier, het kleinere-caxena rund leverde zuivelproducten. Beide langhoornrunderen werden erg gewaardeerd om de kwaliteit van hun vlees. In de 18de eeuw ontstond er zelfs een vleesexport vanuit de Minho naar Engeland.
‘s Avonds eten we in een leuk restaurant in Ponte da Barca, waar de liefhebbers deze malse biefstuk kunnen proeven.
Dag 3
Vandaag blijven we dichter bij huis. We vertrekken onze lusvormige wandeling vanuit het dorpje Porto Bom op 4 km van ons verblijf en wandelen tot aan de reuzeschommel "Baloiço de Oural" - schommelen doet je zweven - met prachtig zicht van Braga tot aan de zee.
De wandeling duurt een tweetal uur, maar met picknick en verplaatsing zijn we een 3-tal uur onderweg.
In de namiddag krijgen we bij onze buurvrouw een workshop rond 'broa de milho', het traditionele maïsbrood dat gemaakt wordt van de rijke gele maïskorrel.
Dag 4
Sistelo is het startpunt voor een mooie tocht in de Serra de Peneda. Tegen de bergflanken liggen geïrrigeerde terrassen voor akkertjes met maïs en groenten, op de hellingen rondom groeien bossen. De terrassen, weelderige vegetatie en vele waterloopjes en kleine watervalletjes geven het geheel haast een exotisch karakter. In de piepkleine dorpjes lijkt de tijd te hebben stil gestaan.
Maïs heeft in deze streek het landschap veranderd. Voor de irrigatie van de maïsvelden werd een uitgebreid systeem van waterkanalen aangelegd en elke landeigenaar heeft recht op water gedurende een bepaald aantal uren per dag. Niet alleen de korrels worden gebruikt, de stengels worden in torentjes opgestapeld en later gebruikt als veevoeder.
Dag 5
We houden het rustig vandaag. Tijd om te genieten van de mooie logiesplaats en voor een bezoek aan een wijnquinta. De cultuur van de 'vinho verde' (betekent 'groene' d.w.z. jonge wijn, kan zowel rood als wit zijn) neemt een centrale plaats in. De wijnranken worden traditioneel op een hoog latwerk geleid om rot te voorkomen en eronder werden andere gewassen verbouwd, zoals maïs.
Dag 6
Vandaag volgen we de Rio Vez langs zijn oever stroomopwaarts. Het is een van de weinige Portugese rivieren die ook zijn bron heeft in Portugal. We komen tal van kleine 'lagoas' tegen waar we ons even kunnen verfrissen of rusten aan de waterkant.
Na de wandeling maken we in een restaurant in Ponte da Barca samen met de kokkin een maaltijd klaar van caldo verde, pataniscas de bacalhão, arroz de feijão, en een dessert. Later op de avond zal dat lekker smaken!
Dag 7
Het Portugese boerenleven ontdekken we tijdens de wandeling die we vandaag in de Serra de Soajo maken. Het platteland in dit stukje Portugal lijkt in geen eeuwen veranderd. De velden zijn vaak zo moeilijk toegankelijk dat het hooi en de maïs nog met ossen en karren moet worden vervoerd. Kenmerkend hier zijn de 'espigueiros', ingenieus geventileerde schuurtjes uit hout en graniet op zuilen waarin graan en maïs lang kan worden gewaard die in een groep bij elkaar staan op een heuveltop.
De wandeling start aan de beroemde bedevaartkerk van Nossa Senhora da Peneda. Van hier klim je omhoog naar een desolaat landschap bezaaid met grote granietblokken. Je zit nu volop in het nationaal park van Peneda-Gerês.
Dag 8
GOED OM WETEN
Het kan gebeuren dat omwille van het weer of andere omstandigheden, de volgorde van de activiteiten aangepast wordt.
Indien het weer in de bergen, het niet toelaat om één of meerdere van bovenstaande wandelingen te maken, wordt in overleg met de deelnemers een alternatieve wandeling of een andere activiteit voorzien.
Één van de alternatieve wandeling is bijvoorbeeld aan de kust, waar het weer sneller opklaart, en is een stuk van de Camino de Santiago, deze wandeling is een niet-lusvormige wandeling die dan niet begeleid kan worden door Joëlle, daar zij de minibus moet verplaatsen van beginpunt tot eindpunt van de wandeling. Maar de deelnemers ontvangen dan een GPS waarmee de route duidelijk is terug te vinden. Joëlle is wel ter plaatse in geval van nood. Een voorbeeld van een alternatieve activiteit kan ook een leuke stadswandeling in Braga zijn.