Praktische info
Wandelniveau
en
. Een meer gedetailleerde beschrijving van de afstanden en hoogteverschillen vind je in het dagschema. Geregeld zijn er paden met losse stenen en steile etappes. In het begin van de zomer kan er nog sneeuw/ijs liggen bij de hoge passen wat het wandelen bemoeilijkt.
Voor mensen met hoogtevrees is deze reis niet geschikt.
Gezien wandelen en buitensport de hoofdactiviteiten van deze reis vormen, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze activiteiten deel te nemen.
Logies
In Bishkek en Osh slapen we in een middenklassehotel, op basis van tweepersoonskamers met privésanitair. In Kazarman, Kojokelen en Kyzyl Shoro slapen we in een eenvoudige homestay met twee- tot zespersoonskamers en gedeeld, basic sanitair.
Tijdens de trekkings slapen we afwisselend in tweepersoonstenten en joerten, die plaats bieden aan 6 à 7 personen. Sommige joerten zijn redelijk comfortabel, maar doorgaans is het comfort beperkt en slaap je in een slaapzak. In de joerten zijn matten en dekens voorzien. Voor de overnachting in tenten dien je je eigen slaapmatje te voorzien. In Kamp 1 slapen we in ruime tweepersoonstenten met degelijke matrassen in een vast tentenkamp. Hier dien je enkel een warme slaapzak te voorzien.
Maaltijden
Tijdens de trekking worden stevige maaltijden (vaak met vlees) voor ons klaargemaakt. Elders eten we op restaurant of in het logies. De kans dat je deze reis geen plov voorgeschoteld krijgt, is onbestaande. Het drinkwater tijdens de tochten komt voornamelijk uit rivieren en dient altijd gezuiverd te worden. Je begeleider heeft ontsmettingstabletten of een waterfilter mee.
Bagagevervoer
Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Je krijgt een bagagelabel op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.
Tijdens de tochten draag je enkel je dagrugzak. Op trekkings 1 en 2 mag je max. 10 kg bagage meenemen en op trekking 3 slechts 5 kg. De rest van je bagage voor trekking 3 wordt op dag 16 in het joertenkamp achtergelaten. Op dag 18 wordt deze na de lunch terug opgepikt.
Je kan bij vertrek op de eerste trekking een zak met propere kledij e.a. achterlaten in het hotel in Bishkek. Deze bagage wordt nadien opgepikt en met de bus meegenomen naar het Songkul-meer.
Ook in Osh kan je bagage achterlaten in het hotel dat je terugkrijgt na trekking 2 & 3 (die op elkaar aansluiten).
Vervoer
In Kirgizië doen we soms beroep op een minibus met chauffeur of op 4x4-voertuigen in de bergen. Enkele hobbelige ritten in de bergen maken deel uit van het avontuur. Op de voorlaatste dag nemen we een binnenlandse vlucht naar Bishkek.
Klimaat
De beste reisperiode is juli-augustus, maar ook dan zijn de temperatuurverschillen tussen bv. de hoofdstad Bishkek en de bergen groot. In Bishkek kan de temperatuur in de namiddag makkelijk oplopen tot 35°. In de bergen is het uiteraard een stuk frisser, maar overdag en in de zon wordt het best aangenaam. 's Nachts kan de temperatuur dalen tot onder het vriespunt. Regen is steeds mogelijk.
Een
weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op Accuweather.
Reisuitrusting
Hieronder
vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis.
De bagage die meegaat in de
laadruimte van het vliegtuig moet een label dragen met je naam (thuisadres of
adres van het logies hoeft niet). Je krijgt een label van Bootz op de kennismakingsbijeenkomst
of in de luchthaven. Gelieve je bagage te beperken tot 1 stuk ruimbagage en 1
stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken
bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot
23 kg. Wij raden echter aan om het te houden bij max. 15 kg, dus licht en
makkelijk draagbaar.
Bagage
- stevige reistas of kitbag (beter dan een rugzak)
- dagrugzak met goede sluiting (voor de spullen die je nodig hebt tijdens een dagwandeling)
- regenhoes voor dagrugzak
- zak/tas om de spullen die je tijdens de trekking niet nodig hebt in te stoppen en achter te laten in het hotel in Bishkek en Osh.
Schoeisel & kousen
- bergwandelschoenen
- lichte (sport)schoenen en/of aanstekers (voor ’s avonds)
- wandel- of trekkingkousen
- watersandalen
- evt. reserveveters
Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.
Kampeeruitrusting
- warme slaapzak (zeker tot –10°). Bij het lokale agentschap kan je een slaapzak huren aan $ 6/dag. In dat geval voorzie je best je eigen 'liner' (binnenslaapzak)
- degelijk slaapmatje voor de overnachting in tenten (soms rotsachtige bodem)
Kledij
- lichte en soepele wandel- of trekkingbroek
- warme en soepele broek
- wind- en waterdichte jas
- evt. regencape
- wind- en waterdichte broek
- warme fleece
- lichte fleece
- T-shirts
- muts + sjaal + handschoenen
- pet
- ondergoed
- short/bermuda
Verzorging
- toiletgerief van weinig plaats en gewicht
- sneldrogende handdoeken
- zonnecrème met hoge beschermingsfactor
- beschermende lippenstift
- vochtige doekjes
Eet- en drinkgerei
Diversen
- zeer goede zonnebril
- kleine paraplu
- evt. oordopjes (gesnurk)
- alarmfluitje (moet aan dagrugzak bevestigd worden)
- hoofdlamp (+ reservebatterijen)
- evt. je eigen energierijk snoepgoed/tussendoortjes
- evt. wandelstokken
- zakdoeken (stof/papier)
- evt. wat waspoeder
- enkele stevige veiligheidsspelden
- enkele plastiek zakjes om je afval in te bewaren
- reddingsdeken
- zitmatje
- 1 rol wc-papier.
EHBO
Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:
- evt. middel tegen reisziekte
- middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
- pijnstillend en koortswerend middel
- middel bij maagkrampen
- middel bij maag- en darmklachten
- ORS (rehydratatie zouten)
- zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
- middel tegen blaren
- ontsmettende zalf
- wondpleisters van verschillende breedte
- verbanden (elastisch + niet elastisch).
Geld
De munt in Kirgizië is de Kirgizische som (KGS). Je kan cash euro’s meenemen en ter plaatse wisselen. In Bishkek en Osh zijn ook geldautomaten te vinden (maar deze werken niet altijd).
Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (genre Maestro en Cirrus) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst " laten zetten zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden.
Reisdocumenten
Reispas
Voor Kirgizië heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. De reispas moet 6 maanden geldig zijn. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen.
Visum
Je hebt geen visum nodig indien je minder dan 60 dagen in Kirgizië verblijft.
Tip
Maak een kopie of foto van de identiteitsbladzijde van je reispas en neem deze mee of beter nog: zet hem ergens in de cloud
Gezondheid
Onderstaande informatie is een samenvatting van de aanbevelingen voor reizen naar Kirgizië door het Instituut voor Tropische Geneeskunde.
Hepatitis A
Iedereen die naar Azië reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, is best tegen hepatitis A beschermd. Het is een ziekte die wordt overgedragen via voedsel en drank.
Hepatitis B
In bepaalde omstandigheden is vaccinatie tegen hepatitis B een aanrader. Het is een ziekte die wordt overgedragen via speeksel, bloed en seksueel contact en met een ernstiger ziektebeeld dan hepatitis A.
DTP-vaccinatie
Op reis gaan naar verre landen is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de DTP-vaccinatie (tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio). Een herhalingsinenting is tien jaar geldig. Voor polio is er levenslange bescherming indien men ooit volledig werd gevaccineerd.
Diarree
Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig.
Buiktyfus
Indien men in minder goede hygiënische omstandigheden reist, frequent of langdurig (bijvoorbeeld vanaf 2 à 3 weken) in het buitenland verblijft (zelfs indien in goede hygiënische omstandigheden) is ook vaccinatie tegen buiktyfus aangeraden. Buiktyfus is een ernstige bacteriële darminfectie die wordt overgedragen door besmet voedsel.
Hoogteziekte
Kan optreden vanaf 2000 m en is een reëel gevaar tijdens trekkings. Het treedt op ten gevolge van een slechte aanpassing van je lichaam aan de lage zuurstofdruk op grote hoogte. Het heeft niets te maken met de graad van fysieke training, noch met het aantal keren dat je al op grote hoogte verbleef. Wie er in het verleden al last van had, loopt grote kans er blijvend last van te ondervinden. Het geneesmiddel Diamox (enkel te verkrijgen op doktersvoorschrift) zorgt voor een snellere acclimatisatie en kan evt. worden meegenomen op trekking (zeker aangeraden indien je al hoogteziek bent geweest). De begeleider en gids geven raad op het vlak van preventie en weten ook wat te doen in geval hoogteziekte de kop opsteekt.
Aangezien wij als reisorganisatie geen medische bevoegdheid hebben, verwijzen wij je voor alle up-to-date-informatie omtrent de gezondheidsrisico’s op deze bestemming graag door naar het Instituut voor Tropische Geneeskunde.
Kennismaking
De reis begint al een beetje op de kennismakingsbijeenkomst. Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer een uitnodiging. De bijeenkomst gaat meestal door in het weekend in een van de ViaVia Reiscafés (kan ook op een ander moment en op een andere locatie).
Je krijgt er de laatste (vertrek)info, je kan bijkomende vragen stellen, evt. materiaal (wandelschoenen, slaapzak, ...) meebrengen waarvan je niet zeker bent of ze geschikt zijn én je maakt natuurlijk kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.
Wijzigingen
Bootz behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.
Opzegging van de overeenkomst door de reiziger
De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
- meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
- 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
- 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
- 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
- vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald.
Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.