Bootz Logo

Kirgizië - Pittig Kirgizië


20 dagen



Jongerenreis
Gooi Mongolië, Zwitserland en Nepal in de blender en je krijgt een beeld van Kirgizië. Een machtig Centraal-Aziatisch land met hoge pieken, uitgestrekte (berg)vlaktes, schitterende meren, joerts, yaks, jailoos, koemis en 13 Bootzers die klaar zijn om zich volledig te laten overrompelen door het land en de gastvrije bevolking. We zetten ons schrap voor 3 trektochten: een 3-daagse opwarming in een heuvellandschap, een stevige 5-daagse in de bergen en nog een 3-daagse op de grens met Tadzjikistan waar de stilte en eeuwige sneeuw wacht op de eerste Bootz-reizigers.
Aantal dagen: 20 dagen
Reisnummer: 25KG4AAA1
Reisdata: 4/08/2025 - 23/08/2025


Wandelniveau: en
Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Hoogtepunten
  • 3 prachtige meerdaagse bergtochten 
  • Het Song-Kulmeer (incl. sterrenhemel)
  • De Yuhina Peak (5.100 m) bedwingen
  • Slapen in joerten
  • Een glaasje koemis als slaapmutsje 

 

Voor de eerste 5 deelnemers is er een korting tot 100 dagen voor vertrek.

Check het snel bij 'prijs'!

Dag aan dag

Dag 1

Vertrek - Bishkek - Check!

Een ideetje om Bootzers die van de opwinding niet kunnen slapen, bezig te houden: leer eens twee nieuwe talen - Kirgizisch en Russisch - en het cyrillische alfabet op één nacht. We landen pas de volgende ochtend in de hoofdstad Bishkek, tijd genoeg om je talenknobbel te masseren! жакшы ийгилик! Veel geluk!

Dag 2

People in da mix

Bishkek is zoals de betere beshbarmak (het nationaal gerecht hier); een smakelijke mix van kleuren en geuren. Omringd door een veelvoud aan volkeren bezoeken we het centrum met zijn marktjes, parken en statische regeringsgebouwen. ‘s Avonds proberen we die beshbarmak en wagen we ons aan onze eerste koumis of bozo. Bij wie paardenmelk of gekookt graan niet meteen een dorstje doet opkomen … er is ook wodka! Letterlijk overal … wodka! Ура! (gezondheid)

Dag 3

De hemelse bergen

Tien Shan, een poëtisch klinkende bergketen die met 2500 km dubbel zo lang is als de Alpen. En we zitten er meteen volle bak in! Een korte tussenstop geeft ons wat tijd voor een bezoek aan de Burana-toren, een grote minaret in de grote stad Balasagun (disclaimer: de stad is helaas volledig verwoest, op die toren na). Het Tien Shan-gebergte is het decor voor onze eerste acclimatisatietrekking. Onze zware bagage vertrouwen we toe aan de paarden. Deze vormen samen met onze gids, de kok en de paardendrijvers onze karavaan door de bergen. De Shamsi-rivier laat ons de bergen omhoog kronkelen langs groene weiden en sparrenbossen. Wandelaars zijn hier heel zeldzaam, bruggenbouwers blijkbaar nog meer? Af en toe moeten we dus een rivier doorwaden. Bootzers met koudwatervrees, wees gewaarschuwd! ‘s Avonds knappen we op bij een rondje koumis voor ons tentenkamp. Al dan niet in combo met ayran-yoghurt of wodka. Blending in with the locals heet dat dan.
We zijn nu al goed op weg en zetten deze trekking verder op dag 4 en 5.

Dag 4 - 5

Joe de Joert

We blenden nog wat verder met de locals en maken de komende 3 dagen kennis met: het nomadenleven zoals het is - paarden melken, kuddedrijven en de kachel van onze joert aansteken met drollen. De cultuurschok overvalt én bevalt ons wel.

De Shamsi-pas is met zijn 3570 meter het hoogtepunt van dag 1. Daar zijn we zo’n 6 uur zoet mee. Steeds met de blik op de besneeuwde toppen en de voeten op het groene gras. Opgelet voor de bruine plekken in het gras! Als je met je voet op zo’n bruine plek trapt, sta je ofwel in een grote vlaai of op een marmot. Beiden zijn in overvloed aanwezig. De marmot ga je al snel gemakkelijk herkennen aan zijn fluitende alarmroep (dat doen drollen niet). Als je dan toch met je schoen in zo’n vlaai stapt, weet dan dat je deze regelmatig kunt afspoelen aan een rivier. Slapen doen we in tenten of joerten naargelang de beschikbaarheid.

Dag 4: 18 km
Dag 5: 21 km

Dag 6

Het Euro Song-Kulmeer

Slapen in zo’n joert viel zo goed mee dat we met wat tegenzin opstaan. Na de koffie (even geen koumis meer please) stappen we in het busje voor een fijne doch lange (5 uur) rit via Kochor en in the middle of nowhere. Vijf uur die we kunnen overbruggen door in het Kirgizisch af te tellen van 18.000 naar nul terwijl we het Song-Kulmeer naderen. Aan het prachtige meer mogen we opnieuw onze benen strekken. Wie wil, kan de benen ook even sparen - ten nadele van het achterwerk - voor een tochtje te paard (optioneel voor ~ €6/uur). We overnachten in joerten en genieten van de rijk gevulde tafels die ons opwachten.

Dag 7

♬ De wielen van de bus gaan vierkant en vierkant ♬

We verlaten het hoge Song-Kulmeer om een hobbeltochtje per bus te maken. Op de bergpas krijgen we nog een laatste mooi zicht en zuchten we eens heel diep van contentement. Hobbelbaantjes brengen ons dichter en dichter bij Osh, ons startpunt van de volgende trekking dat op ~2 dagen rijden ligt. We brengen vandaag een hele dag al rijdend, zingend en mijmerend over een betere wereld door. De weg wordt gelukkig stilaan beter maar het is toch eens wat anders dan stilstaan op de Brusselse Ring, dat is het minste dat je over deze rit kan zeggen. We overnachten in de watten waar de gastvrouw van de knusse guesthouse in Kazarman, een oud goudmijnstadje, ons heel de avond heeft ingelegd.

Dag 8

Hard art

Vandaag geen uren rijden want we gaan een museum bezoeken. Eentje van 4000 jaar oud! Op een klein uurtje rijden en drie uur wandelen van Kazarman ligt Saimaluu Tash. De naam betekent ‘stenen met een patroon’. Een understatement als je het harde werk van de lokale tekenacademie weet te appreciëren. Hier, hoog op een eenzaam bergplateau op 3200 m, liggen naar schatting 11.000 rotstekeningen verspreid over de hellingen van twee gletsjers. De rotstekeningen, die op glanzende basaltstenen zijn geëtst, dateren van ca. 2000 v.Chr. en misschien zelfs nog eerder. Het zijn waarschijnlijk offergaven die vanuit de valleien naar deze plek zijn gebracht. Ze werden lang als heilig beschouwd en ze werden bezocht door sjamanen. Genoeg hocus pocus om lekker van te slapen. Dat doen we vanavond opnieuw in Kazarman.

Vandaag 6 u. wandelen.

Dag 9

Bazaar

Er zit nog serieus wat poeier in ons busje. Het brengt ons over de Kaldama-pas (waar zit die panorama-modus van je gsm weer?) naar Jalal-Abad waar we even stoppen om de bus én onze magen te voeden. In de loop van de namiddag komen we aan in Oš, vooral bekend om zijn 'bazaar', niet te verwarren met het Belgische 'Bazart'.  Het is al 2000 jaar de place to be voor gedroogde vruchten, vers fruit, exotische kruiden, vers brood, typische hoeden (souvenirtje?) en - nog geen 2000 jaar - tweedehands telefoons. We nemen onze tijd om te genieten van de drukte en het volk om ons heen. Om te compenseren voor de eenzaamheid op onze volgende trekkings. Nog iets om te koesteren is de overnachting in een hotel.

Dag 10

Alay, hup met de geit!

In het putteke zuiden van Kirgizië ligt Sary Mogol (3000 m), waar ons een lekkere, huisbereide lunch wacht. Is het trouwens al niet te lang geleden dat we nog wat koumis dronken? Ik dacht het wel! Met al die paardenkracht van de koumis galopperen we vrolijk deze 6-daagse op gang tot en met dag 15. We wandelen zo’n 11km, stijgen hierbij 314 meter en dalen er 45. Vanavond slaan we onze tenten op rond ~3230 hoogtemeters aan de voet van de Jiptick-pas (4185 m), in tenten of joerts. Met onze camera’s op het zuiden gericht, zien we, op de grens met Tadzjikistan, de ronduit indrukwekkende Manas Peak (in het verleden nog Lenin Peak) liggen, één van de big ones van het Pamir-gebergte die samen met zijn buren de volgende dagen onze horizon zal domineren.

Dag 11 - 15

This is it!

De voorbije dagen kreeg je al een fantastische reis en we zouden nu al naar huis kunnen gaan. Maar Bootz zou Bootz niet zijn moesten we niet nòg verder gaan! Er wachten ons 75 km overweldigend waanzinnig fenomenaal buitengewoon extraordinair wandelplezier! De volgende vijf dagen maken we een lus door het Alay-gebergte, telkens met overnachting in joerten en/of homestays (voor alle zekerheid nemen we ook tenten mee). Er zijn maar weinig plaatsen ter wereld waar het contrast tussen het intense groen van de glooiende weiden en de beboste valleien enerzijds en de besneeuwde, ruwe Pamir-pieken anderzijds zo mooi is. Rode aarde, lichtbruin gekleurde rotsformaties, pikzwarte stenen en kabbelende beekjes geven deze regio een enorme diversiteit. 

De hoogtepunten, zowel letterlijk als figuurlijk, op ons pad zijn: de Jiptick-pas (4185 m), Kojokelen (het enige dorp langsheen onze trekking, dus als je eens niet met een Bootzer wil praten én je Kirgizisch up to date is … make some friends!), de passen Sary-bell (3100 m) en Koshmoinok (3223 m). De mooiste en ook pittigste pas houden we tot het eind: de Sary Mogol (de top, niet het dorp) ligt op 4306 m en bij mooi weer hebben we hier het allermooiste zicht op het Pamir-gebergte en de talrijke blauwe meren onder ons. Echt wel een absolute top-trekking bij Bootz dit!

We fluisteren nog enkele lieve woorden in de oren van onze paarden en nemen vervolgens afscheid. We ruilen de real deal in voor de paardenkracht van een 4x4 en cruisen door de indrukwekkende vallei die ons naar Sary Mogol brengt. Vandaar rijden we nog een uur over zandwegen naar het joertenkamp aan het Tulpar Ko-meer. Het is genieten van de rustige omgeving in dit prachtig merengebied.
We slapen 1 nacht in een guesthouse, de overigen nachten in tenten en/of joerts.

Dag 11: 16 km - 931 m stijgen en 1148 m dalen
Dag 12: 23 km - 1094 m stijgen en 1298 m dalen
Dag 13: 12 km - 535 m stijgen en 856 m dalen
Dag 14: 10 km - 1210 m stijgen en 12 m dalen
Dag 15: 14 km - 716 m stijgen en 1058 m dalen

Dag 16 - 18

No rest for the wicked

... want de derde trekking komt eraan. Met beperkte bagage (max. 5 kg) gaan we op stap naar kamp 1 van Manas Peak. Via het basiskamp (3600 m), Achik-Tash genaamd, klimmen we metertje voor metertje omhoog. We doorkruisen een grote vlakte en beginnen aan de klim die ons naar een pas op 3800 m brengt. Nu we al een paar keer de 4000 m gepasseerd zijn, zijn we perfect geacclimatiseerd om nog een beetje hoger te trekken. Bovendien zijn onze kuiten al verdubbeld in omvang en leven we op een dieet van uitsluitend koumis. De natuur wordt steeds indrukwekkender en alle kleuren van de regenboog passeren hier de revue.

Eeuwige sneeuw en je eeuwige Bootzbuddies bepalen je uitzicht voor de komende dagen. We zijn afgesneden van de buitenwereld, onze telefoons liggen er werkloos bij. Vanaf kamp 1 (op 4400 m) zijn de andere reizigers die we ontmoeten meestal alpinisten die Manas Peak, een zevenduizender, willen bedwingen. Het is echt wel bijzonder om als wandelaar de collegiale sfeer hier te kunnen opsnuiven. Wandelaars unite! De zevenduizender laten we links liggen en wij trekken naar Peak Yuhina (5100 m). Deze kleinere bergbroer biedt een fantastisch uitzicht op de Manas Peak en omgeving. We voelen ons even heel klein in iets heel groots en kunnen op dit moment de wereld aan! Ik zeg het er nu al bij, vergeet niet naar adem te happen bij het zien van al dat moois. Fingers crossed op mooi weer natuurlijk!

Tijdens de afdaling terug naar het joertenkamp spotten we kuddes yaks, best wel een indrukwekkend zicht. Op dag 18 genieten we nog een laatste dag van deze prachtige, kleurrijke wereld en laten dan onherroepelijk het hooggebergte achter ons. Via het basiskamp wandelen we naar het Tulpar Ko-meer waar we bij het joertenkamp een late lunch nemen. ‘t Is mooi geweest! Wat zeg ik? Het is fe-no-me-naal geweest!!! Na een korte rit zijn we terug in Sary Mogol, waar we bekomen van de inspanning en de hoogte in een gastvrije homestay.

Dag 16: 16 km - 900 m stijgen
Dag 17: 8 km - 716 m stijgen en 716 m dalen
Dag 18: 15 km - 900 m dalen

Dag 19

Ik zeg u geen vaarwel

De laatste kans om naast je favoriete Bootzer in het busje te kruipen dat ons naar Oš brengt. Hier krijgt iedereen de tijd om emotioneel afscheid te nemen van 19 dagen écht reisgevoel. We kruipen in het vliegtuig dat ons in no time naar Bishkek brengt en ‘s avonds wacht ons het laatste avondmaal … met koumis! Ypa! 

Dag 20

Of wel

Je hebt wat bergen in je Bootzhart gestoken, dus dat is er ook niet kleiner op geworden. Met dat groot hart neem je afscheid van je reisgenoten. Foto’s kunnen niet beschrijven wat je hebt gevoeld, maar we willen ze toch heel graag zien! Stuur ze naar info@bootz.be en vul er ons hartje mee.

Prijs info

Prijs


Voorschot: € 1250 per persoon

Early Hiker korting

De eerste 5 deelnemers op deze reis krijgen een korting! Deze wordt berekend als de prijs van de reis bekend is.

Deze korting geldt tot 100 dagen voor afreis, tot 26/04/2025 dus.

Wees er op tijd bij, want vroege beslissers worden beloond.

Inbegrepen

  • Internationale lijnvluchten
  • Luchthaventaksen
  •  Bijdrage aan Bos +
  • Transfers per minibus
  • 1 binnenlandse vlucht
  • Logies
  • Alle maaltijden vanaf diner op dag 2 t.e.m. ontbijt op dag 20
  • Inkomgeld nationale parken
  • Trekking permit
  • Gebruik van kampeermateriaal tijdens de trekking
  • Nederlandstalige Bootz-begeleiding
  • Kirgizische, Engelstalige gids
  • Lokaal expeditieteam (kok & paardendrijvers)

Niet inbegrepen

  • Lunch in Bishkek op dag 2
  • Dranken
  • Fooien (ca. € 25)
  • Evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

  1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
  2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
  3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
  4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Praktische info

Wandelniveau

 en .  Een meer gedetailleerde beschrijving van de afstanden en hoogteverschillen vind je in het dagschema. Geregeld zijn er paden met losse stenen en steile etappes. In het begin van de zomer kan er nog sneeuw/ijs liggen bij de hoge passen wat het wandelen bemoeilijkt. Voor mensen met hoogtevrees is deze reis niet geschikt.

Gezien wandelen en buitensport de hoofdactiviteiten van deze reis vormen, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze activiteiten deel te nemen.

Logies

In Bishkek en Osh slapen we in een middenklassehotel, op basis van tweepersoonskamers met privésanitair. In Kazarman, Kojokelen en Kyzyl Shoro slapen we in een eenvoudige homestay met twee- tot zespersoonskamers en gedeeld, basic sanitair.

Tijdens de trekkings slapen we afwisselend in tweepersoonstenten en joerten, die plaats bieden aan 6 à 7 personen. Sommige joerten zijn redelijk comfortabel, maar doorgaans is het comfort beperkt en slaap je in een slaapzak. In de joerten zijn matten en dekens voorzien. Voor de overnachting in tenten dien je je eigen slaapmatje te voorzien. In Kamp 1 slapen we in ruime tweepersoonstenten met degelijke matrassen in een vast tentenkamp. Hier dien je enkel een warme slaapzak te voorzien.

Maaltijden

Tijdens de trekking worden stevige maaltijden (vaak met vlees) voor ons klaargemaakt. Elders eten we op restaurant of in het logies. De kans dat je deze reis geen plov voorgeschoteld krijgt, is onbestaande. Het drinkwater tijdens de tochten komt voornamelijk uit rivieren en dient altijd gezuiverd te worden. Je begeleider heeft ontsmettingstabletten of een waterfilter mee.

 

Bagagevervoer

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Je krijgt een bagagelabel op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.

Tijdens de tochten draag je enkel je dagrugzak. Op trekkings 1 en 2 mag je max. 10 kg bagage meenemen en op trekking 3 slechts 5 kg. De rest van je bagage voor trekking 3 wordt op dag 16 in het joertenkamp achtergelaten. Op dag 18 wordt deze na de lunch terug opgepikt.
Je kan bij vertrek op de eerste trekking een zak met propere kledij e.a. achterlaten in het hotel in Bishkek. Deze bagage wordt nadien opgepikt en met de bus meegenomen naar het Songkul-meer.

Ook in Osh kan je bagage achterlaten in het hotel dat je terugkrijgt na trekking 2 & 3 (die op elkaar aansluiten).

Vervoer

In Kirgizië doen we soms beroep op een minibus met chauffeur of op 4x4-voertuigen in de bergen. Enkele hobbelige ritten in de bergen maken deel uit van het avontuur. Op de voorlaatste dag nemen we een binnenlandse vlucht naar Bishkek.

Klimaat

De beste reisperiode is juli-augustus, maar ook dan zijn de temperatuurverschillen tussen bv. de hoofdstad Bishkek en de bergen groot. In Bishkek kan de temperatuur in de namiddag makkelijk oplopen tot 35°. In de bergen is het uiteraard een stuk frisser, maar overdag en in de zon wordt het best aangenaam. 's Nachts kan de temperatuur dalen tot onder het vriespunt. Regen is steeds mogelijk.

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op Accuweather.

Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. 

De bagage die meegaat in de laadruimte van het vliegtuig moet een label dragen met je naam (thuisadres of adres van het logies hoeft niet). Je krijgt een label van Bootz op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven. Gelieve je bagage te beperken tot 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Wij raden echter aan om het te houden bij max. 15 kg, dus licht en makkelijk draagbaar. 

Bagage  

  • stevige reistas of kitbag (beter dan een rugzak)
  • dagrugzak met goede sluiting (voor de spullen die je nodig hebt  tijdens een dagwandeling)
  • regenhoes voor dagrugzak
  • zak/tas om de spullen die je tijdens de trekking niet nodig hebt in te stoppen en achter te laten in het hotel in Bishkek en Osh.

Schoeisel & kousen

  • bergwandelschoenen
  • lichte (sport)schoenen en/of aanstekers (voor ’s avonds)
  • wandel- of trekkingkousen
  • watersandalen
  • evt. reserveveters

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kampeeruitrusting

  • warme slaapzak (zeker tot –10°). Bij het lokale agentschap kan je een slaapzak huren aan $ 6/dag. In dat geval voorzie je best je eigen 'liner' (binnenslaapzak)
  • degelijk slaapmatje voor de overnachting in tenten (soms rotsachtige bodem)

Kledij

  • lichte en soepele wandel- of trekkingbroek
  • warme en soepele broek
  • wind- en waterdichte jas
  • evt. regencape
  • wind- en waterdichte broek
  • warme fleece
  • lichte fleece
  • T-shirts
  • muts + sjaal + handschoenen
  • pet
  • ondergoed
  • short/bermuda

Verzorging

  • toiletgerief van weinig plaats en gewicht
  • sneldrogende handdoeken
  • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
  • bescher­mende lippenstift
  • vochtige doekjes

Eet- en drinkgerei

  • drankfles of -zak

Diversen

  • zeer goede zonnebril
  • kleine paraplu
  • evt. oordopjes (gesnurk)
  • alarmfluitje (moet aan dagrugzak bevestigd worden)
  • hoofdlamp (+ reservebatterijen)
  • evt. je eigen energierijk snoepgoed/tussendoortjes
  • evt. wandelstokken
  • zakdoeken (stof/papier)
  • evt. wat waspoeder
  • enkele stevige veiligheidsspelden
  • enkele plastiek zakjes om je afval in te bewaren
  • reddingsdeken
  • zitmatje
  • 1 rol wc-papier.

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

  • evt. middel tegen reisziekte
  • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
  • pijnstillend en koortswerend middel
  • middel bij maagkrampen
  • middel bij maag- en darmklachten
  • ORS (rehydratatie zouten) 
  • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
  • middel tegen blaren
  • ontsmettende zalf
  • wondpleisters van verschillende breedte
  • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Geld

De munt in Kirgizië is de Kirgizische som (KGS). Je kan cash euro’s meenemen en ter plaatse wisselen. In Bishkek en Osh zijn ook geldautomaten te vinden (maar deze werken niet altijd).

Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (genre Maestro en Cirrus) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst " laten zetten  zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden. 

Reisdocumenten

Reispas

Voor Kirgizië heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. De reispas moet  6 maanden geldig zijn. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. 

Visum

Je hebt geen visum nodig indien je minder dan 60 dagen in Kirgizië verblijft. 

Tip
Maak een kopie of foto van de identiteitsbladzijde van je reispas en neem deze mee of beter nog: zet hem ergens in de cloud

Gezondheid

Onderstaande informatie is een samenvatting van de aanbevelingen voor reizen naar Kirgizië door het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

Hepatitis A

Iedereen die naar Azië reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, is best tegen hepatitis A beschermd. Het is een ziekte die wordt overgedragen via voedsel en drank.

Hepatitis B

In bepaalde omstandigheden is vaccinatie tegen hepatitis B een aanrader. Het is een ziekte die wordt overgedragen via speeksel, bloed en seksueel contact en met een ernstiger ziektebeeld dan hepatitis A.

DTP-vaccinatie

Op reis gaan naar verre landen is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de DTP-vaccinatie (tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio). Een herhalingsinenting is tien jaar geldig. Voor polio is er levenslange bescherming indien men ooit volledig werd gevaccineerd.

Diarree

Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig.

Buiktyfus

Indien men in minder goede hygiënische omstandigheden reist, frequent of langdurig (bijvoorbeeld vanaf 2 à 3 weken) in het buitenland verblijft (zelfs indien in goede hygiënische omstandigheden) is ook vaccinatie tegen buiktyfus aangeraden. Buiktyfus is een ernstige bacteriële darminfectie die wordt overgedragen door besmet voedsel.

Hoogteziekte

Kan optreden vanaf 2000 m en is een reëel gevaar tijdens trekkings. Het treedt op ten gevolge van een slechte aanpassing van je lichaam aan de lage zuurstofdruk op grote hoogte. Het heeft niets te maken met de graad van fysieke training, noch met het aantal keren dat je al op grote hoogte verbleef. Wie er in het verleden al last van had, loopt grote kans er blijvend last van te ondervinden. Het geneesmiddel Diamox (enkel te verkrijgen op doktersvoorschrift) zorgt voor een snellere acclimatisatie en kan evt. worden meegenomen op trekking (zeker aangeraden indien je al hoogteziek bent geweest). De begeleider en gids geven raad op het vlak van preventie en weten ook wat te doen in geval hoogteziekte de kop opsteekt.

Aangezien wij als reisorganisatie geen medische bevoegdheid hebben, verwijzen wij je voor alle up-to-date-informatie omtrent de gezondheidsrisico’s op deze bestemming graag door naar het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

Kennismaking

De reis begint al een beetje op de kennismakingsbijeenkomst. Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer een uitnodiging. De bijeenkomst gaat meestal door in het weekend in een van de ViaVia Reiscafés (kan ook op een ander moment en op een andere locatie).
Je krijgt er de laatste (vertrek)info, je kan bijkomende vragen stellen, evt. materiaal (wandelschoenen, slaapzak, ...) meebrengen waarvan je niet zeker bent of ze geschikt zijn én je maakt natuurlijk kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.

Wijzigingen

Bootz behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
  • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
  • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
  • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
  • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
  • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.


Voor meer info en boekingen:

Bootz
Refugiestraat 15, 3290 Diest, Belgium
T +32 (0)13 33 40 40
F +32 (0)13 32 16 08
info@bootz.be

of bij één van de 7 Jokerkantoren:

Antwerpen
Blauwtorenplein 10
Tel. 03 231 72 68 antwerpen@joker.be

Gent
Bagattenstraat 64
Tel. 09 265 91 00 gent@joker.be

Hasselt
Leopoldplein 4
Tel. 011 23 25 88 hasselt@joker.be
Leuven
Boekhandelstraat 3
Tel. 016 22 65 50 leuven@joker.be

Harelbeke/Kortrijk Kortrijksesteenweg 415 (in winkel AS-Adventure)
Tel. 056 22 56 14 harelbeke@joker.be

Mechelen
Rode Kruisplein 14 (in winkel AS-Adventure) Tel. 015 21 87 77 mechelen@joker.be

Wilrijk
Boomsesteenweg 666 (in winkel AS-Adventure)
Tel. 03 827 90 08 wilrijk@joker.be