Praktische info
Wandelniveau
. Sportieve doorgaande rugzaktrektocht. Eerder korte dagtrajecten met beperkte hoogteverschillen worden afgewisseld met langere trajecten tot maximaal 6 stapuren (pauze niet meegerekend) en 1100 m stijgen. Bepaalde delen van de tocht gaan over eenvoudige, goed begaanbare bergpaden. Andere delen bevatten steile paden zowel bergop als bergaf, vaak met losse stenen, soms ook door sneeuwvelden. Sommige passages bevatten kabels om de veiligheid van het traject te garanderen. Door het dragen van je (zware) rugzak van 12-18 kg, over de hele reis valt de zwaarte van deze reis zeker niet te onderschatten. Je mag geen hoogtevrees hebben. Tredzekerheid en een goede fysieke conditie zijn belangrijk.
De tocht biedt de mogelijkheid om vrijblijvend 5 toppen met een mooi panorama te beklimmen (zonder rugzak). Deze toppen bevatten geen technische moeilijkheden. Afhankelijk van je behoefte, kan je hier extra rust inbouwen en/of een extra sportieve uitdaging inlassen.
Gezien wandelen en buitensport de hoofdactiviteiten van deze reis vormen, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze activiteiten deel te nemen.
Logies
We overnachten vijf maal in twee- of driepersoonstenten. We kamperen op zorgvuldig uitgekozen plekken in de vrije natuur. Verder verblijven we in een gite d’étape in Saint-Paul-sur-Ubaye (FR) (2x), een pension in Saretto (1x) en een berghut (1x), steeds in meerpersoonskamers.
Maaltijden
We verblijven op basis van halfpension (avondmaal en ontbijt) in de logies. Er wordt vaak gewerkt met verse streekproducten. Wanneer we kamperen, koken we zelf. Er wordt verwacht dat elke deelnemer een handje toesteekt bij het bereiden van eenvoudige maaltijden en/of het opzetten en afbreken van de tenten. De begeleider zorgt voor de aankoop van lichtgewicht voeding, echter energierijk en met voldoende variatie.
Bagagevervoer
We dragen gedurende de trektocht een rugzak. Naast het persoonlijk materiaal (probeer dit te beperken tot maximaal 10 kg) draag je ook een deel van het groepsmateriaal (+/- 6 kg: tenten, voeding, kookgerief). Reken bij de start van de tocht op een totaal gewicht van zo’n 16-18 kg. Naar het einde van de trektocht vermindert het gewicht van de rugzak naar zo’n 12 kg. De beklimmingen van enkele toppen zijn zonder rugzak.
Vervoer
We spreken af op een makkelijk bereikbare plaats in Vlaanderen of Brussel. Van hieruit vertrekken we met een minibus naar onze bestemming.
De begeleider bestuurt meestal de bus. Ben je zelf ook bereid om een deel van het traject het stuur over te nemen, meldt dit dan zeker bij de inschrijving. Je aansprakelijkheid is gedekt door de verzekering van de minibus (BA, omnium en inzittenden). Je moet wel 25 jaar oud zijn en in het bezit zijn van een rijbewijs B.
Klimaat
Zuiders bergklimaat. In de regel is het mooi en warm weer overdag. ‘s Nachts koelt het flink af, zeker op grotere hoogte. Regen of onweersbuien zijn echter mogelijk.
Een
weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op Accuweather.
Reisuitrusting
Hieronder vind je een uitrustingslijst specifiek voor deze reis.
Bagage
- Grote degelijke rugzak met heupband (minimaal 65 liter)
Slapen
- Goede slaapzak (comforttemperatuur tot 0°C)
- Lakenzak
- Slaapmatje
Schoeisel
- Enkelomsluitende waterdichte bergschoenen met goed profiel (type B volstaat)
- Teenslippers (of Crocs) voor ’s avonds
Kledij
- Lichte, waterdichte regenjas
- 1 warme trui (fleece)
- 1 lichte trui (sneldrogend)
- 2 T-shirts (sneldrogend)
- 1 lange broek (sneldrogend)
- 1 korte broek (sneldrogend)
- 2 paar kousen
- Pet
- Sjaaltje of buff
- (Thermisch) ondergoed
- Ev. zwemgerief
- Handschoenen
Verzorging
- Rol toiletpapier
- 1 kleine handdoek (sneldrogend)
- 1 kleine tube tandpasta, tandenborstel
- Kleine hoeveelheid shampoo
- 1 klein stukje zeep
- Kleine hoeveelheid zonnecrème met hoge beschermingsfactor
- Lippenbalsem
Eten en drinken
- Grote drinkfles (2l)
- 1 grote lepel
- 1 zakmes
- 1 plastic beker (die tegen hitte kan)
- 1 plastic bord/kom (die tegen hitte kan)
Diverse
- zaklamp (noodzakelijk)
- Aantal plastic zakken (om kledij en voedsel waterdicht te verpakken)
- Evt. oordoppen
- Evt. wandelstokken
- Identiteitskaart en kopie
- Wat (biologisch afbreekbaar) wasmiddel voor kledij
EHBO
Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:
- evt. middel tegen reisziekte
- middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
- pijnstillend en koortswerend middel
- middel bij maagkrampen
- middel bij maag- en darmklachten
- zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
- middel tegen blaren
- ontsmettende zalf
- wondpleisters van verschillende breedte
- verbanden (elastisch + niet elastisch).
Geld
Aangezien er onderweg weinig gelegenheid is om geld af te halen, neem je best van bij het vertrek al euro's mee.
Reisdocumenten
Voor reizen naar Frankrijk & Italië volstaat je identiteitskaart.
Tip: Maak een kopie van je identiteitskaart en bewaar deze apart. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar het eigen e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.
Kennismaking
De reis begint al een beetje op de kennismakingsbijeenkomst.
Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer een uitnodiging. De
bijeenkomst gaat meestal door in het weekend in één van de ViaVia Reiscafés (kan ook op een ander moment of op een andere locatie).
Je krijgt er de laatste (vertrek)info, je kan bijkomende vragen stellen, evt.
materiaal (wandelschoenen, rugzak, ...) meebrengen waarvan je niet zeker bent
of ze geschikt zijn én je maakt natuurlijk kennis met de begeleid(st)er en je
medereizigers.
Wijzigingen
Bootz behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.
Opzegging van de overeenkomst door de reiziger
De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
- meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
- 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
- 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
- 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
- vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald.
Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.