Praktische info
Wandelniveau
en
. De moeilijkheid van deze reis ligt hier niet in de lengte van de wandelingen - vaak slechts 4 à 5 u. feitelijk wandelen - wél in het veelvuldig en vaak langdurig stijgen en dalen. Op enkele dagen moet 1000 à 1500 m niveauverschil overbrugd worden, bergopwaarts of bergafwaarts. Deze dagen zijn eerder
. De paden zijn doorgaans goed begaanbaar.
Gezien wandelen en buitensport de hoofdactiviteiten van deze reis vormen, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze activiteiten deel te nemen.
Logies
In Mindelo (op São Vicente) logeren we 2 nachten. Op Santo Antão verblijven we 5 nachten in het noorden en 2 nachten in het zuiden van het eiland.
De logiesplaatsen zijn eenvoudig en uitgekozen omwille van hun properheid en familiale sfeer. Er is het nodige comfort, maar het is toch eerder beperkt.
Maaltijden
We ontbijten in het logies. De lunch is in principe een picknick; in steden kan dit ook een maaltijd in een restaurant of 'cantinha’ (snackbar) zijn. Het avondmaal is steeds een warme maaltijd in het hotel of uitzonderlijk in een restaurant.
De Kaapverdische keuken is vrij eenvoudig. Uiteraard zijn vis en schaaldieren belangrijke ingrediënten in een typische Kaapverdische maaltijd. Vlees en groenten vind je niet zo vaak terug op het menu. Een typisch Kaapverdisch gerecht is ‘cachupa’, met maïs, bonen, kruiden, cassave en zoete aardappelen. Je hebt twee varianten hierop, namelijk de arme (zonder vlees) en de rijke (met vlees).
Bagagevervoer
Wij dragen tijdens de wandelingen enkel onze dagrugzak. De hoofdbagage wordt vervoerd.
Vervoer
De verplaatsingen tussen São Vicente en Santo Antão leggen we met de ferry af.
Ter plaatse maken we soms gebruik van gehuurde minibus(sen), taxi's, lokaal openbaar vervoer en 4x4's (in het zuidelijk deel van Santo Antão rijden we mee met terreinwagens met open laadbak waarin zijdelings houten banken zijn gemonteerd. Gezien de ruige staat van de pistes betekent dit vaak 'hotsen en botsen'). We varen ook eens mee met een vissersboot.
Reisuitrusting
Hieronder vind je een uitrustingslijst voor deze reis.
Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Je krijgt een bagagelabel op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.
Bagage
- reistas (een soepele reistas is flexibeler en makkelijker stapelbaar dan een harde koffer)
- dagrugzak.
Schoeisel & sokken
- waterbestendige wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn
- lichte schoenen (voor buiten de wandelingen)
- wandelsokken: zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen.
Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen en het spaart plaats in je bagage.
Kledij
- wandelbroek
- wind- en waterdichte jas
- trui / fleece
- hemden en/of T-shirts
- hoed of pet
- short
- zwemkleding.
Verzorging
- toiletgerief (zeker ook vochtinbrengende crème)
- handdoeken (2)
- zonnecrème met hoge beschermingsfactor
- beschermende lippenbalsem.
Eet- en drinkgerei
- drankfles of -zak (min. 1,5 liter)
- evt. (zak)mesje (kan van pas komen tijdens de picknick)
- klein lepeltje.
Diversen
- zak- of hoofdlamp
- evt. wandelstokken (zeker aangeraden indien je je knieën wil sparen).
Klimaat
Op de Kaapverdische Eilanden is het het hele jaar door mooi weer, maar de periode van november tot juli geldt als de beste reistijd: aangenaam warm tussen 25 en 30° C, een bijna steeds onbewolkte hemel (behalve op eilanden met hoge toppen als Santo Antão en São Nicolau) en een normale luchtvochtigheid. De overheersende noordoostpassaatwind voert droge lucht aan, terwijl de ligging in de oceaan voor aangename temperaturen zorgt.
Geld
De munt is de Kaapverdische escudo. Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar: currency/converter
Je neemt best cash euro's mee, die je ter plaatse kan omwisselen (vermijd biljetten van 50 euro en groter).
Hier en daar kan je terecht aan een geldautomaat. Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst" laten zetten zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden.
Gezondheid
Aangezien wij als reisorganisatie geen medische bevoegdheid hebben, verwijzen wij je voor alle up-to-date-informatie omtrent de gezondheidsrisico’s op deze bestemming graag door naar het
Instituut voor Tropische Geneeskunde.
Kennismaking
De reis begint al een beetje op de kennismakingsbijeenkomst. Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer een uitnodiging. De bijeenkomst gaat meestal door in het weekend in een van de ViaVia Reiscafés (kan ook op een ander moment en op een andere locatie).
Je krijgt er de laatste (vertrek)info, je kan bijkomende vragen stellen én je maakt natuurlijk kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.
Reisdocumenten
Reispas
Voor Cabo Verde heb je een reispas (internationaal paspoort) nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. Je reispas moet nog 6 maanden geldig zijn vanaf de datum van terugkeer uit Cabo Verde. Een reispas vraag je aan op de dienst burgerzaken van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Maak een kopie van de identiteitsbladzijde van je reispas en bewaar deze apart van je reispas zelf. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen.
Veiligheidstaks
Je dient een luchthavenveiligheidstaks te betalen van 3400 escudos (ca. 30,84 euro). Dit kan vooraf online of bij aankomst ter plaatse en wordt op de kennismakingsbijeenkomst besproken en geregeld.
Wijzigingen
Bootz behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.
Opzegging van de overeenkomst door de reiziger
De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
- meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
- 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
- 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
- 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
- vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald.
Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.