Praktische info
Begeleiding:
Myrthe Felten
Wandelniveau
Dit is een reis van wandelniveau
.
We maken tochten van 4 à 6 stapuren. In de bergen is het terrein rots- en heuvelachtig, in de woestijn licht glooiend met soms mul zand.
Gezien wandelen en buitensport de hoofdactiviteiten van deze reis vormen, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze activiteiten deel te nemen.
Logies
- Hotel in Houmt Souk (Djerba)
- Eenvoudige maar originele en charmante grotwoning in Chenini met meerpersoonskamers
- Eenvoudig homestay in Ksar Hallouf
- Grothotel in Matmata
- Kamperen in open lucht in de woestijn. Wel zijn er twee halfopen bedoeïenententen voorzien (in geval van wind bv.).
Maaltijden
We ontbijten en dineren in het logies; het middagmaal is een picknick. In de woestijn koken de kameeldrijvers een eenvoudig maal.
Bagage
Je draagt enkel je dagrugzak. De bagage wordt vervoerd. Af en toe kunnen de jeeps niet vlakbij het logies parkeren en dien je je bagage een klein stukje te dragen. Hou hier rekening mee bij het pakken.
Vervoer
Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
De heenvlucht heeft een tussenstop in Enfidha. Bij een tussenstop hoef je je bagage niet op te halen en opnieuw in te checken. In sommige gevallen kun je in het vliegtuig blijven zitten, bijvoorbeeld als de stop wordt gemaakt om bij te tanken. In andere gevallen word je verzocht het vliegtuig tijdelijk te verlaten en kun je je handbagage meenemen, bijvoorbeeld als het toestel moet worden schoongemaakt.
Het vluchtschema is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
| Vertrek | Aankomst |
TB 2761 | Brussel 16/03/2024 13:50 | Djerba 16/03/2024 18:25 |
TB 2761 | Djerba 23/03/2024 18:55 | Brussel 23/03/2024 22:25 |
We verplaatsen ons vooral met 4x4 wagens en een enkele keer met een minibus.
Klimaat
Warm overdag en koud ’s nachts. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op:
Accuweather.
Uitrusting
Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis.
Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Je krijgt een bagagelabel op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.
Bagage
- stevige reistas of plunjezak
- overtrek om je reistas in te stoppen of mee te omwikkelen tijdens het vervoer op de dierenruggen (tegen stof en vuil)
- dagrugzak
Schoeisel & kousen
- enkelomsluitende wandelschoenen met goed zoolprofiel
- lichte schoenen voor ‘s avonds
- wandel- of trekkingkousen
Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen én het spaart plaats in je reistas.
Kampeeruitrusting
- warme slaapzak
- slaapmatje
Kleding
- luchtige (wandel)broek(en)
- warme trui of fleece
- wind -en waterdichte vest
- T-shirts of luchtige hemden (geen topjes)
- bermuda (graag tot aan de knie)
- ondergoed
- degelijke zonnehoed of –pet of sjaal (om hoofd én nek tegen de zon te beschermen)
- zwemkledij
- handschoenen en muts (voor mogelijk koude ochtenden en avonden).
Tip: Wat kledij betreft, is er niets verplicht of verboden. Wij vragen enkel aan onze reizigers om even stil te staan bij de mogelijke impact van hun bezoek, en hun gedrag en kleding hierop af te stemmen. Draag best geen schaarse of open kledij (topjes, shorts, enz., zowel mannen als vrouwen). Respecteer in je manier van kleden in de mate van het mogelijke de plaatselijke gewoonten, op z’n minst bij bezoek aan religieuze plaatsen of aan mensen thuis. Het is bovendien veel aangenamer en veiliger om kleding te dragen die ook armen en benen tegen de zon beschermt (T-shirt met mouwen, driekwart- of lange broek).
Verzorging
- handdoek
- toiletgerief (zeker ook vochtige doekjes, desinfecterende handzeep en vochtinbrengende crème)
- zonnecrème met hoge beschermingsfactor
- verkoelende lotion
- degelijke beschermende lippenstift
Eet- en drinkgerei
- drankfles of -zak
- evt. (zak)mesje
Diversen
- zaklamp
- zonnebril
- indien je graag snackts: evt. energierijke tussendoortjes (geen chocolade)
- evt. oorstopjes
- evt. verduisterend oogmasker
- handig voor vrouwen: grote sjaal die je in je dagrugzak steekt en die je makkelijk rond je middel of schouders slaat indien nodig
- evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)
EHBO
Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:
- evt. middel tegen reisziekte
- middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
- pijnstillend en koortswerend middel
- middel bij maagkrampen
- middel bij maag- en darmklachten
- zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
- middel tegen blaren
- ontsmettende zalf
- wondpleisters van verschillende breedte
- verbanden (elastisch + niet elastisch).
Geld
Euro’s zijn ter plaatse wisselbaar in dinar en er zijn bankautomaten op Djerba.
Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (genre Maestro) werken bij veel banken niet standaard buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst " laten zetten zodat deze ook buiten Europa kan gebruikt worden.
Formaliteiten
Voor een georganiseerd toeristisch verblijf van korte duur - wat deze reis ook is - is de identiteitskaart voldoende om Tunesië binnen te komen.
Gezondheid
Onderstaande informatie is een samenvatting van de aanbevelingen voor reizen naar Tunesië door het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met en je voor meer diepgaande informatie te richten tot een bevoegd arts of medische autoriteit.
Hepatitis A
Iedereen die naar Afrika reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, is best tegen hepatitis A beschermd. Het is een ziekte die wordt overgedragen via voedsel en drank.
DTP-vaccinatie
Op reis gaan naar verre landen is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de DTP-vaccinatie (tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio). Een herhalingsinenting is tien jaar geldig. Voor polio is er levenslange bescherming indien men ooit volledig werd gevaccineerd.
Diarree
Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig.
Diepgaandere informatie kan je vinden op:
ITG (Reisgeneeskunde) en bij je huisarts.
Kennismakingsbijeenkomst
De reis begint al een beetje op de kennismakingsbijeenkomst. Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer een uitnodiging. De bijeenkomst gaat meestal door in het weekend in een van de ViaVia Reiscafés (kan ook op een ander moment en op een andere locatie).
Je krijgt er de laatste (vertrek)info, je kan bijkomende vragen stellen, evt. materiaal (wandelschoenen, slaapzak, ...) meebrengen waarvan je niet zeker bent of ze geschikt zijn én je maakt natuurlijk kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.
Wijzigingen
Bootz behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.
Opzegging van de overeenkomst door de reiziger
De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
- meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
- 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
- 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
- 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
- vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald.
Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.