Roemenië
De Transsylvaanse Alpen: ontdekking van de zuidelijke Karpaten
8 dagen
Wat maakt deze reis bijzonder?
Deelnemers
Min. 7, max 13Geen afreisdatum voorzien
Overzicht
Dag aan dag
Dag 1
Heenreis van Brussel naar Boekarest en transfer van ca. 150 km naar Braşov (de letter ş wordt uitgesproken als sj). De stad ligt aan de noordrand van de westelijke Karpaten en was een van de ‘Siebenburgen’, zoals de Saksen Transsylvanië noemden ten tijde van hun kolonisatie.
We trekken nog even de stad in en gaan zeker kijken naar de gotische ‘Zwarte Kerk’, zo genoemd na de zware brand van 1689. En als er nog tijd is, brengt een kleine klim ons naar de overblijfselen van de oude citadel, waar prins Vlad, bijgenaamd ‘de spietser’, in 1458 honderden inwoners op houten palen spietste (en zo allicht Bram Stoker op ideeën bracht...).
Dag 2
Transfer naar Bran waar we het zogenaamde ‘Dracula-kasteel’ bezoeken. Het werd gebouwd in de 14de eeuw aan de strategische bergpas naar Wallachije, ter bescherming van de stad Braşov. Om commerciële redenen wordt het wel eens het kasteel van Dracula genoemd, hoewel het met de gelijknamige graaf niets te maken heeft. Hij heeft het kasteel waarschijnlijk wel aangevallen tijdens een van zijn raids tegen de Saksen. Tot begin 20ste eeuw werd het nog bewoond; nu is het enkel nog een museum. In ieder geval is de aanblik ervan in deze sprookjesachtige omgeving imponerend.
Onze eerste wandeling leidt ons naar het pittoreske bergdorpje Magura en het pad dat we bewandelen vormt de link tussen het Bucegi-gebergte en Piatra Craiului Nationaal Park.
10.7 km, ca. 400 m stijgen en dalen.
Dag 3
Piatra Craiului Nationaal Park wordt gedomineerd door een 25-kilometer lange smalle kalkstenen richel waarvan de hoogste top ‘La Om’ tot 2238 m reikt. De bergrug ligt tussen het Făgăraș-gebergte en het Bucegi-gebergte. Aan de zuidkant ligt het lagere Leaota-gebergte en in het noorden dalen de flanken direct af naar het Transsylvanische plateau. Vanuit Magura wandelen we door de indrukwekkende Zarnesti-kloof met steile rotswanden naar de Curmatura chalet op 1470 m hoogte waar we iets kunnen eten. Van daaruit wandel we via een gemakkelijk pad terug naar beneden.
21 km, ca. 500 m stijgen en 700 m dalen.
Dag 4
We zetten de verkenning van het nationaal park Piatra Craiului voort tijdens een mooie dagtocht langs een paar typische en authentieke Roemeense dorpjes zoals Pestera en Sirnea, die ons voortdurend naar boven en weer naar beneden voert. Einddoel is Fundata, het hoogstgelegen dorp van Roemenië (1304 m), met mooie traditionele huizen die lukraak zijn aangebouwd tegen de groene hellingen. Hier komen we terecht bij een zeer traditionele bevolking.
16 km, 1083 m stijgen en 890 dalen.
Dag 5
Vandaag maken we een rondwandeling vanuit Fundata. Eens temeer genieten we van het schitterende landschap met zichten op de Bucegi-bergen en de woeste natuur van de Karpaten. Hier in de dichte bossen en grotrijke bergen van de Karpaten leeft nog een behoorlijk aantal bruine beren. (Vanuit Braşov worden trips georganiseerd om vanuit speciale hutten beren te spotten en, in het voorjaar, ook om ze te bejagen.)
13,5 km, 300 m stijgen en dalen.
Dag 6
Transfer naar het startpunt van de wandeling in het Bucegi Nationaal Park. Deze 32.000 ha grote regio rond de Bucegi-bergen is ontegensprekelijk een van de allermooiste streken van Roemenië met een uitzonderlijk grote variantie aan zeldzame planten en dieren. Bekend zijn ook de natuurlijke rotssculpturen met namen als de Sfinx, de Oude Vrouwen, de Keizer en de Hond… Onderweg houden we halt bij een schapenboerderij waar men tijdens de zomermaanden een degustatie kan genieten. We overnachten een derde keer in Fundata.
Tocht van 18 km, 800 m stijgen en dalen.
Een kleine uitbreiding van 3 km leidt langs de zogenaamde Duivelswaterval.
Dag 7
Vandaag verkennen we het Piatra Mare-gebergte. In een drietal uur wandelen we tot bij de gelijknamige hut, gelegen op 1628 m. Maar eerst moeten we door de ‘Canyon van de Zeven Ladders’, een avontuurlijk parcours van zeven ladders en ijzeren hangbruggen tussen watervalletjes door de meest spectaculaire kloven van dit massief. De ladders zijn 6 tot 12 m hoog. Vanaf de hut kunnen we verder doorstoten naar de top van de berg (1843 m).
17,4 km, 1170 m stijgen en dalen mét en 940 m stijgen en dalen zonder de top.
Na de wandeling worden we opgepikt en naar Braşov gebracht voor de laatste overnachting.
Dag 8
Transfer naar Boekarest en terugreis naar Brussel.