3
PE1NZA

Peru

De mooiste trekkings van Noord- en Zuid-Peru

Elke dag een andere slaapplek
Je slaapt minstens 1 keer in een tent

22 dagen

prijs binnenkort online

Wat maakt deze reis bijzonder?

Twee korte trekkings in een specifiek berglandschap Trekking naar het basiskamp van de Alpamayo, de ‘mooiste berg ter wereld’ Lares-trekking, rustig alternatief voor de drukbelopen Inca-routes Kennismaking met het harde leven in de Andes Bezoek aan het Titicaca-meer, Cusco en de Heilige Vallei Wereldwonder Machu Picchu

Deelnemers

Min. 7, max 13

Geen afreisdatum voorzien

Overzicht

In Peru valt veel te beleven en dus moet je keuzes maken. Wij gaan in de eerste plaats voor een intense wandelbeleving van de bergen en hooglanden. We beginnen met de Santa-Cruztrekking door de noordelijke Cordillera Blanca naar het basiskamp van de perfect piramidevormige Nevado Alpamayo. De stad Cusco in het zuiden is de uitvalsbasis voor de Lares-trek, een prachtig alternatief voor wie de overbevolkte Inca-routes wil vermijden. Tussen de trekkings in bezoeken we het Titicaca-meer en de highlights in en rond Cusco. En uiteraard staat ook achtste wereldwonder Machu Picchu op het programma.

Dag aan dag

Dag 1

Heenreis van Brussel naar Lima.

Dag 2

Aankomst in Lima in de vroege uurtjes en transfer naar het centraal gelegen hotel. Na zo'n lange vliegreis, lonkt ons bed.

In de namiddag brengen we een bezoek aan de hoofdstad onder de deskundige begeleiding van een stadsgids. We wandelen door het historische en het moderne centrum van deze hectische miljoenenstad. Op ons pad liggen de kathedraal, het San Francisco-klooster, het San Martin-plein, het Bolivar hotel (befaamd om zijn lekkere pisco sour) en tenslotte het moderne Lima in San Isidro and Miraflores.

Overnachting in Lima.

Dag 3

In de vroege ochtend stappen we op de comfortabele lange-afstandbus, eerst dwars door de kustwoestijn, later tegen de steile hellingen omhoog tot het bergstadje Huaraz (3090 m), 400 km ten noorden van Lima. In de namiddag komen we aan in Huaraz, gelegen tussen de Cordillera Blanca en Cordillera Nigra.

De sneeuwloze Cordillera Nigra is op zich wel een mooie bergketen, maar valt een beetje in het niet naast de uitzonderlijke mooie Cordillera Blanca, de hoogste keten van de Peruviaanse Andes met tientallen toppen boven de 5000 m. Huaraz is een levendig stadje, het “Kathmandu van de Andes” en hier logeren we 3 nachten.

Dag 4

We doen we het - ter acclimatisatie - rustig aan en maken een uitstap naar de pre-Incasite Wilcahuhain, gebouwd rond het jaar 1000.

Terug naar Huaraz.

Dag 5

Transfer naar het startpunt van de acclimatisatiewandeling, Pitek (3850 m), die ons in een goeie 3 u. langs de rivier naar het saffierblauwe Laguna Churrup brengt, gelegen in een natuurlijk amfitheater op 4600 m. Het is een zeer fotogenieke plaats, zowel het meer zelf als de zichten op de Cordillera Negra en op Huaraz. We wandelen terug naar Pitek en vandaar met de bus terug naar Huaraz.

Dag 6

We vertrekken met privé-vervoer vanuit Huaraz rond 6 uur. De weg volgt de rivier Rio Santa en passeert verschillende dorpen. Ook steken we de Portachuelo-pas over, het hoogste punt van de reis (4767 m). Vanaf hier hebben we een van de beste uitzichten op de hoogste bergen van de bergketen Cordillera Blanca. Een andere halte is het prachtige meer Llanganuco. Na onze aankomst in het dorp Vaqueria maken we kennis met de lokale ploeg, worden de ezels geladen en gaat de eerste trekking van start. Langs de kleine dorpjes van de Huaripampa-vallei komen we na ca. 4 u. op de eerste kampplaats, Paria.

Dag 7

We maken je wakker met hete thee in je tent. Het ontbijt gaat rond 6.30 u. van start en ondertussen worden de tenten afgebroken en opgeladen. Vandaag staat ons een tocht van ongeveer 7 u. te wachten.
Het pad begint oplopend naar de pas Punta Union op 4750 m. Dit oude pad werd in de precolumbiaanse en koloniale tijd intensief gebruikt om goederen te transporteren van de oostkant van de Andes naar de grote valleien in het westen. Als we de pas naderen, kan je genieten van een prachtig panoramisch uitzicht op de Santa Cruz-vallei in het westen en de Huaripampa-vallei in het oosten. Ook de met sneeuw bedekte toppen van Paria en Taulliraju, Artesonraju en Huaripampa komen in zicht. We zien de Taulliraju boven ons opdoemen, met aan de andere kant zijn gletsjermeer. Vanaf dit hoogtepunt krijgen we zo mogelijk een nóg spectaculairder zicht op de Santa Cruz-toppen.
Na de lunch is het nog 2 u. stappen tot ons volgende kamp, Taullipampa.

Dag 8

Na je ochtendthee (of -koffie) en het ontbijt, gaat het naar het basiskamp van de Alpamayo en het meer van Arhuaycocha op 4450 m. Na ca. 3 u. komen we opnieuw in de Santa Cruz-vallei en wandelen we langs de meren Jatun cocha en Ichic cocha. Daarna gaan we nog een uur verder tot op de kampplaats in Llamacorral, waar ons kamp al is opgezet.
Tijdens de wandeling vandaag krijg je alweer zicht op prachtige Andes-pieken, waaronder de quasi perfect gevormde Alpamayo, niet voor niets de mooiste berg ter wereld genoemd.

Dag 9

We dalen langs de rivier af naar de stad Cashapampa, een tocht van ongeveer 3 u., met een gestage verandering in vegetatie. In Cashapampa wordt de bus ingeladen en rijden we in 2 à 3 u. terug naar Huaraz en zo zit onze eerste trekking er op.

Dag 10

Met de comfortabele lange-afstandbus rijden we terug naar Lima, waar we overnachten in een centraal gelegen hotel.

Dag 11

Transfer naar de luchthaven en vlucht naar Juliaca, vlakbij bij naar Puno. Transfer naar een hotel in de stad, die gelegen is op 3830 m. Vrij bezoek aan Puno, ooit een rijke stad, want in de 17de eeuw gesticht bij een zilvermijn, en dat kan je nog zien aan de koloniale gebouwen als de kathedraal, de Pinacoteca en het justitiepaleis.

Dag 12

Puno is gelegen aan het Titicacameer, het hoogst gelegen bevaarbare meer ter wereld (3810 m). Het spel van de zonnestralen in de golven geeft op elk ogenblik van de dag een prachtig schouwspel van kleurschakeringen. We varen via de drijvende rieteilanden van de Uros-indianen naar Tikonata, een rustig en 'echt' eiland met prachtige zichten op de Boliviaanse Cordillera Real (en een stuk minder toeristisch dan het grote eiland Amantani). We logeren hier een nachtje in eenvoudige gastenkamers en maken van dichtbij kennis met een nog vrij authentieke indianencultuur.

Dag 13

We varen naar het eiland Taquile en maken een wandelingetje tussen de terrassen met kleine stenen huisjes, verspreid tussen de hoge eucalyptusbomen. Je waant je in een vredige uithoek van het Inca-rijk van zo'n 800 jaar geleden.
Daarna varen we terug naar het vasteland en gaan nog een nachtje slapen in Puno.

Dag 14

Per comfortabele snelbus rijden we naar Cusco, een prachtig traject van 6 u. effectief rijden, exclusief stops. We houden onderweg halt in het Pukara-museum, bij La Raya (de hoogste halte), lunchbuffet in Sicuani, de Wiracocha-tempel in Raqchi en in de kerk van Andahuaylilas (de 'Sixtijnse kapel van Amerika').

Cusco is de op 3310 m hoogte gelegen voormalige hoofdstad van het Inca-rijk, waarvan de Spaanse bezetters destijds zeiden dat ze ‘zo mooi was dat ze zelfs in Spanje zou opvallen’. Hoewel de Spanjaarden vele Inca-bouwwerken hebben vernield om met het materiaal nieuwe gebouwen op te trekken, wordt haar charme nog voor een groot deel bepaald door de prachtige Inca-bouwstijl.

Dag 15

Vandaag bezoeken we enkele highlights in de Heilige Vallei en blijven er ook overnachten. Op het programma staan:

  • Awanacancha, een boerderij op een heuvel met alpaca's, lama's en vicuna's
  • de kleurrijke markt in Pisac met artisanaal handwerk, edelsmederij, textiel en zomeer
  • de ruïnes van Pisac met zijn tempels en huizen
  • het fort van Ollantaytambo, een van de laatste bastions van de Inca's.

We slapen in een hotel in Calca.

Dag 16

Transfer naar het dorp Lares (3300 m), waar de tweede trekking begint. We passeren een punt op 4265 m waar we een mooi zicht hebben over de Sawasiray-gletsjer en de berg Pitusiray. We dalen af naar de vallei, waar we eerst onze spieren kunnen opwarmen in de warmwaterbronnen. Dan start de driedaagse trekking in de Lares-vallei. Niet alleen is het landschappelijke een erg mooie tocht, je krijgt er ook een goed zicht krijgt op het leven in de Peruviaanse hooglanden zoals dat zich al honderden jaren haast onveranderd voltrekt.

Vandaag wandelen we tot Huacahuasi, gelegen op 3800 m, met prachtig zicht op de belangrijkste besneeuwde toppen van de Cordillera Urubamba: Sirihuani, Colque Cruz, Chicon, Veronica. Aangekomen op de kampplaats, hebben de kok en paardenman onze tenten al opgezet. Je kan nog wat rondwandelen in in het dorpje en kennismaken met de lokale bevolking. Nadien drinken we een kopje coca thee en genieten we van een lekker kampeermaal.

6 à 7 km - 3.5 u.

Dag 17

Vroege start voor de zware tocht die ons vandaag op en over de 4400 m hoge pas Abra Ipsaycocha voert. Het gaat vrij steil omhoog en onderweg zien we kuddes met lama’s en alpaca's. Het laatste stuk is pittig, maar boven wachten adembenemende zichten op beide zijden van de pas. We offeren cocablaadjes aan de berggod Apu en wandelen, misschien door de sneeuw, naar de rand van het meer waar onze warme lunch klaar staat.

Een kleine 2 u. dalen we af tot aan de kampplaats Miski Unuyoc, vlakbij het dorpje Mantanay en gelegen op 3800 m. Onze tenten staan klaar op een schitterende plaats, naast een rivier van vers sneeuwwater en met zicht over de besneeuwde bergtoppen. Keerzijde van de medaille is dat het hier 's nachts heel koud kan worden, dus een gezellig kampvuurtje is aan de orde.

Dag 18

We dalen in een viertal u. af over een weg met grote stenen en langs een beschermd Qeuñua-bos naar Yanahuara (2950 m), een mooi dorpje in de Urubamba-vallei. Deze streek is de grootste voedselleverancier voor de Cusco-regio. Dit is het eindpunt van onze trekking.

Transfer naar Ollaytaytambo en trein naar Aguas Calientes, prachtig gelegen maar verder van weinig betekenis behalve dat het de uitvalsbasis is voor een bezoek aan Machu Picchu. Overnachting in een hostal.

Dag 19

Geen Peru zonder wereldwonder Machu Picchu! Vroeg uit de veren om een van de eerste bussen te kunnen nemen. We verkennen de site met een gids gedurende 2 u., gevolgd door nog wat vrije tijd.

Transfer naar en overnachting in het ons gekende hotel in Cusco.

Dag 20

Vrije voormiddag in Cusco. Grenzend aan de Plaza de Armas vind je de imposante kathedraal met daaraan vast de kerken El Triunfo en Jesus María en de kerk La Compañía er schuin tegenover. De Qorikancha was ooit de belangrijkste en rijkste tempel van het Inca-rijk. Boven op zijn grondvesten werd de Santo-Domingokerk gebouwd, maar nog steeds kan je hier het fraaie metselwerk van de tempels bewonderen. Het straatleven in Cuzco is heel levendig.

Om 16.55 uur vliegen we naar Lima. laatste avondmaal op Peruviaanse bodem.

Dag 21

Transfer naar de luchthaven voor de terugreis naar Brussel.

Dag 22

Aankomst in Brussel.

Prijs en afreisdata

Geen afreisdatum voorzien

Praktische info

Made withby