4
PE1CHA

Peru

Rondom de Cordillera Huayhuash

22 dagen

prijs binnenkort online

Wat maakt deze reis bijzonder?

  • Een van de (zoniet dé) mooiste Peruaanse trekkings
  • Mooie acclimatisatiewandelingen
  • Kamperen 'with a view'
  • Zichten op vijf- en zesduizenders
  • Professionele omkadering

Deelnemers

Min. 7, max 13

Geen afreisdatum voorzien

Overzicht

Rond de Cordillera Huayhuash, een grootse bergketen in Centraal-Peru met talloze eeuwig besneeuwde toppen, loopt een hoog en spectaculair pad. Het voert je langs bergmeren en over uitgestrekte pampa’s tot aan de voet van gletsjers en sneeuwpieken van 6000 m.Deze zware Huayhuash-trekking is - in tegenstelling tot vele hooggebergtetrekkings die naar één climax toegaan - een aaneenschakeling van steeds nieuwe panorama’s. Het letterlijke hoogtepunt van deze reis is de Punta Cuyo-pas, op 5000 m hoogte.

Dag aan dag

Dag 1

A

Heenreis van Brussel naar Lima.

Dag 2

Aankomst in Lima in de vroege ochtend en transfer naar het hotel, waar we nog enkele uren kunnen slapen en douchen.

Met een privé-bus rijden we naar Huaraz. Het is een spectaculaire rit van ca. 8 uur, eerst dwars door de kustwoestijn, later tegen de steile hellingen omhoog tot het bergstadje Huaraz (3090 m), 300 km ten noorden van Lima.

Huaraz ligt tussen de Cordillera Blanca en Nigra. De sneeuwloze Cordillera Nigra is op zich wel een mooie bergketen, maar valt een beetje in het niet naast de uitzonderlijke mooie Cordillera Blanca, de hoogste keten van de Peruviaanse Andes met tientallen toppen boven de 5000 m. Huaraz wordt wel een het “Kathmandu van de Andes” genoemd.

Overnachting in een hotel in Huaraz.

Dag 3

Om aan de hoogte te wennen, reserveren we twee dagen voor het maken van noodzakelijke acclimatisatiewandelingen. . Vandaag wandelen zo'n 5 à 6 uren maar doen we het rustig aan qua hoogteverschillenen. Doel is de pre-Incasite Wilcahuhain, gebouwd rond het jaar 1000. Op de terugweg naar Huaraz passeren we de thermale baden van Monterey.

Elke dag is er markt in Huaraz. Vroeg in de morgen zakken de ‘campesinos’ met volgeladen ezels naar hier af. Ze installeren zich op pleinen of in de straten en verkopen tot laat in de namiddag hun producten: fruit, groenten, kruiden, maar ook keramiek, juwelen, poncho's, dekens en truien uit lama-, alpaca- of vicuniawol. Volgens de traditie wordt er flink om de prijzen gediscussieerd.

Overnachting in een hotel in Huaraz.

Dag 4

Transfer van ca. 1,5 u. naar het startpunt van een wandeling (3850 m) die ons naar het saffierblauwe meer Laguna Churrup (en terug) brengt, gelegen in een natuurlijk amfitheater op 4600 m. Het is een pittige wandeling met 2 stukken die met kabels beveiligd zijn.

Ca. 4,5 uur wandelen.

Overnachting in een hotel in Huaraz.

Dag 5

Transfer zuidwaarts naar Llamac, de uitvalsbasis voor tochten in de Cordillera Huayhuash. Onderweg houden we halt voor een tas koffie of thee (al dan niet met een 'alfajor' erbij, een heerlijk koekje op basis van dulce de leche) in het kleine marktstadje Chiquián.

Aangekomen in Llamac (3300 m), maken we kennis met onze trekkingploeg die de tenten al heeft opgezet.

Vandaag en de komende 13 nachten wordt er gekampeerd.

Dag 6

F

Start van de trekking, in oostelijke richting. We zitten hier nog niet meteen in volle natuur en wandelen langs de weg omhoog tot Puente Sacog, net voor het mijnwerkersdorp Palca. Na de lunch gaan we verder en komt rechts de top van de Ninashanca in zicht, mét gletsjers.

We kamperen al meteen op 4000 m hoogte bij Matacancha, op een plaats die vrij winderig kan zijn.

Ca. 4,5 uur wandelen.

Dag 7

G

Stevig ontbijt aangeraden, want meedogenloos steil gaat het richting eerste bergpas: de Punta Cacanan, 4700 m. Bovenop de pas krijgen we ons eerste échte zicht op de Cordillera Huayhuash. We dalen aan de oostzijde weer af naar het Mitucocha-meer (4250 m), met geweldig zicht op het met eeuwige sneeuw en ijs bedekte massief.

Ca. 6 uur wandelen

Dag 8

H

We steken de volgende pas over, de Punta Carhuac (4650 m), wat een stuk makkelijker loopt dan gisteren. Hopelijk zien we op de steile grashellingen herders met hun schapenkuddes. Wanneer er condors in de lucht verschijnen, beginnen ze op de vingers te fluiten en te roepen. Doorheen de Quebrada (kloof) Calienta, bereiken we Laguna (meer) Carhuacocha, bijzonder idyllisch en fotogeniek gelegen op 4100 m en onze kampplaats voor vannacht. Op een windloos moment zie je de weerspiegeling van de Yerupaja en Jirishanca in het turkooizen water.

Ca. 6 uur wandelen.

Dag 9

Rustdag vandaag. Een uitstap naar Laguna Siula, op 4300 m, is mogelijk. Het meer ligt onder de gletsjers van de Siula Grande (6344 m) en is een trekpleister voor watervogels. Ca. 4 uur wandelen.

Je kan ook op de kampplaats blijven en op forel vissen.

Dag 10

I

We steken de vallei door en gaan de Carnicero-pas (4600 m) over. Dan volgt een geleidelijke afdaling die ons in een merengebied brengt, waaronder Laguna Juraucocha. Hier kamperen we op 4450 m.

Ca. 5,5 uur wandelen.

Dag 11

J

Kort na vertrek passeren we de kleine nederzetting Huayhuash (4375 m) waar slechts een handvol mensen wonen. Vandaar brengt een lange, geleidelijke klim ons naar de volgende pas: de Portachuelo de Huayhuash (4750 m), met in het zuidoosten een mooi zicht op de Cordillera Raura. In de diepte aan de andere kant ligt, tussen de met gletsjers bedekte hellingen, het reusachtige Viconga-meer. Ons kamp bevindt zich aan de oevers ervan.

Ca. 6,5 uur wandelen.

Dag 12

K

De zwaartste dag vandaag. Ons doel is de Punta Cuyo, de hoogste pas die we tijdens deze reis oversteken (5050 m). We zitten hier een kleine 200 m hoger dan de Mont Blanc. De top van de Yerupajá, met zijn 6634 m de tweede hoogste berg van Peru, ligt vlakbij en we hebben zicht op de indrukwekkende westwand en de Raura-pieken. Vanaf nu is het dalen geblazen, niet altijd even gemakkelijk, ook niet voor de lastdieren. We volgende de Quebrada Huanacpatay tot de kampplaats op 4400 m.

9 à 10 uur wandelen.

Dag 13

L

We verlaten de vallei en steken de met lupinen gebroeide heuvels over om terecht te komen in de Quebrada Jurau. We kamperen in de buurt van het basiskamp van de Siula Grande.

Ca. 5,5 uur wandelen.

Dag 14

Rustdag. De liefhebbers wandelen naar de meren Sarapococha en Santa Rosa. Hier heb je zicht op de morene waarover de bergbeklimmer Joe Simpson naar beneden is gekropen nadat hij en zijn maat zwaar ten val kwamen tijdens de beklimming van de Siula Grande. Hij schreef er een zeer goed en spannend boek over ('Touching the Void') dat eveneens verfilmd werd.

Dag 15

M

Al snel bereiken we een steile afgrond met donderende watervallen. We nemen een steil paadje langs de watervallen heen en komen in de vallei van de Rio Huayllapa. We dalen af tot het gelijknamige dorp en bevinden ons hier op 3700 m, wat zich meteen laat voelen aan de temperatuur.

Ca. 6 uur wandelen.

Dag 16

N

Een goeie 1000 m stijgen brengt ons tot Punta Tapush (4750 m), een tocht met een hoog schoonheidsgehalte. We kamperen bij Cashpapampa op 4350 m.

Ca. 4,5 uur wandelen

Dag 17-18

O

We klimmen naar de volgende bergpas, de Punta Yaucha (4800 m), waar we bijna oog in oog staan met de Yerupajá. Dan steile afdaling naar wat ongetwijfeld het mooiste plekje is van de reis: Laguna Jahuacocha (4100 m), omringd door de zesduizenders Yerupajá, Jirishanca, Rondoy en Rasac.

Ca. 8 uur wandelen.

Kamp aan de oever van het meer, waar dag 18 vrij is om volop te genieten van dit schouwspel.

Dag 19

P

We verlaten dit paradijs en begeven ons naar de laatste te overwinnen bergpas. Het pad stijgt zacht langs de bergflank, eerst door bosjes, later door open terrein tot Punta Llamac (4300 m). Nog een duizelingwekkende afdaling tot het diep in de vallei gelegen Llamac (3300m) en de cirkel is rond.

Ca. 5,5 uur wandelen.

Terug naar Huaraz met een privé-bus en overnachting in een hotel.

Dag 20

Bus naar Lima en transfer naar het hotel voor de laatste overnachting op Peruviaanse bodem.

Dag 21

Transfer naar de luchthaven en reis huiswaarts.

Dag 22

Aankomst in Brussel.

Prijs en afreisdata

Geen afreisdatum voorzien

Praktische info

Made withby