4
NP1THA

Nepal

Door de Everest-regio naar de top van Pokalde Peak (5775 m)

Elke dag een andere slaapplek

23 dagen

prijs binnenkort online

Wat maakt deze reis bijzonder?

Deelnemers

Min. 7, max 13

Geen afreisdatum voorzien

Overzicht

Deze uitdagende '3 passen & 3 toppen-trekking' voert ons door het majestueuze Everest-gebied. Ten zuiden van de Everest lopen 4 valleien ongeveer evenwijdig van zuid naar noord. Om van de ene in de andere te geraken, moet je telkens naar hun begin terugkeren, ofwel de grootse bergruggen die hen van elkaar scheiden oversteken. Wij kiezen voor deze laatste optie, wat resulteert in een unieke trekking waarin 3 passen van goed 5000 m dienen overwonnen te worden. Als kers op de taart voegen we er nog 3 vijfduizenders aan toe: Gokyo Ri (5360 m), Kala Patar (5550 m) en tenslotte Pokalde Peak (5775 m), toppen die optioneel kunnen beklommen worden. Stappend door steeds kleiner wordende Sherpa-dorpen, raak je steeds meer in de ban van de indrukwekkende Himalaya-reuzen die je omringen. Een pracht van een trekking, letterlijk en figuurlijk van hoog niveau. 

Dag aan dag

Dag 1

Heenreis Brussel – Kathmandu.

Dag 3

Verder bezoek aan Katmandu. Rond de middag transfer van Kathmandu naar Ramechhap, een rit van 135 km, een zo'n vijftal uur rijden. (Sinds oktober 2022 vertrekken de vluchten naar Lukla in het hoogseizoen niet langer vanuit Kathmandu maar vanuit Ramechhap.)
Overnachting in een lodge.

Dag 2

Aankomst in de vroege ochtend en transfer naar het Via Via Boutique Hotel.
Na wat te hebben gerust, brengen we een bezoek aan de stad. In Kathmandu en haar vallei vind je nog een eeuwenoude culturele rijkdom die tot op heden in het dagelijkse leven van de bewoners is geïntegreerd: van uiterst fijn gebeeldhouwde tempels, vergulde pagoden en paleizen tot marktjes, kleine winkeltjes en middeleeuws aandoende straatjes. Een bonte wereld waar je niet zomaar aan voorbij mag gaan.

Dag 5

Door een bebost gebied gaat het bijna onmerkbaar naar boven. Nadat we de Dudh-Kosi rivier (of Witte Rivier) over een hangende kettingbrug zijn overgestoken, volgen we een steil zigzagpad omhoog. Het checkpoint van Jorsale is de toegangspoort tot het Sagaramatha Nationale Park. Onze trekkingspermits worden gecontroleerd en onze sirdar, de hoofdgids, betaalt het toegangsgeld tot het park.

Na een lange, pittige klim bereiken we na de middag Namche Bazar (3446 m), het belangrijkste dorp voor de Sherpa's. Dit Nepalese volk - aanhangers van het boeddhistische geloof - leeft voornamelijk in dit gebied, genaamd Solu Khumbu, aan de voet van de Everest. Dank zij hun taai karakter en doorzettingsvermogen worden ze reeds lang ingezet als dragers bij hooggebergte-expedities; de benaming 'sherpa' is dan ook haast synoniem voor 'drager' geworden, hoewel lang niet alle Nepalese sherpa's (met kleine beginletter) Sherpa's (met hoofdletter) zijn. Talrijke winkeltjes en kleine eet- en drankgelegenheden maken van Namche Bazar een weliswaar toeristische maar aangename plaats om te verblijven. Trekkers en alpinisten uit heel de wereld kruisen elkaar hier, op weg naar een of andere berg.

Op 3500 m zijn de avonden al behoorlijk fris en kan men de hoogte al beginnen voelen.

Dag 4

Vroeg uit de veren voor een spectaculaire vlucht naar Lukla. We zitten al dadelijk midden in het hooggebergte. Met een beetje geluk heb je tijdens de vlucht al een prachtig zicht op de hoogste toppen van de wereld, Mount Everest inbegrepen.

We maken kennis met onze gidsen terwijl de dragers de lasten onder elkaar verdelen. Na een eerste thee volgt het startschot voor onze alternatieve, driepassen-Everesttrekking. We starten voornamelijk rustig dalend, op weg naar onze eerste halteplaats Phakding, gelegen op 2652 m hoogte.

Dag 6

Acclimatisatiedag. Naast vele soorten accommodatie, beschikt Namche over drie kleine musea, een stupa, een klooster, verschillende bakkerijen en vele winkeltjes. We maken een acclimatisatiewandeling naar het mooie uitzichtpunt van het Everest View Hotel en naar Khumjung (3790 m), het grootste dorp van Solu Khumbu, met de Ama Dablam op de achtergrond. Hier staat een klooster dat een yetiscalp zou bezitten en die we misschien wel te zien krijgen. We wandelen langs de school waar het borstbeeld staat van Sir Edmund Hillary (die samen met de Nepalees Norgay Tensing als eerste de top van de Everest bereikte) en bekijken een waterproject dat in samenwerking met de Belgische organisatie Bikas is opgericht. Begeleidster Betty Moureaux is voorzitter van Bikas vzw en zal met plezier meer informatie hierover geven.

Dag 7

Nu we al wat aan de hoogte aangepast zijn, gaan we op weg naar onze eerste pas. Vanuit Namche Bazar stappen we via een alternatieve, minder belopen route de Thame-vallei in. Via Thamo (3493 m) bereiken we Thame (3800 m), waar het prachtig tegen de bergwand gelegen klooster zeker een bezoek waard is.

Thame is tevens de geboorteplaats van de Nepalese bergids en alpinist Kami Rita Sherpa. Dit voorjaar stond hij voor de 27ste keer op de top van de Mount Everest en is hiermee recordhouder. Dit levert naast prestige ook financiële voordelen op, dus volgend jaar komt er zeker een vervolg op deze bikkelharde competitie. Wij houden het iets bescheidener...

Dag 8

We vervolgen onze trektocht en beklimmen de steile morene. We stappen over de oude route die door de handelaren werd gebruikt om goederen uit Tibet over de meer dan 6000 meter hoge Nangpa-La pas te brengen. We volgen de Bhote Koshi rivier stroomopwaarts en passeren verschillende kloosters en de kleine dorpjes Tarnga, Marulung en Dinjung. Einddoel vandaag is Lungden (4350 m), slechts enkele primitieve huisjes groot.

Dag 9

Een lange maar erg lonende dag vandaag, langs steile paden en enkele gletsjermeren in de richting van de Renjo-La, met een absoluut adembenemend uitzicht op o.a. Cho Oyu (8201 m), Everest (8848 m), Lhotse (8516 m), Cholatse (6440 m), Taboche (6367 m). Ook krijgen we hier al zicht op de smaragdgroene Gokyo-meren en de Ngozumpa-gletsjer, de langste gletsjer in de Himalaya. We stappen verder naar de hoge pas Renjo-La (5340 m), wat op zich geen moeilijk traject is. Nadat we volop van het verbluffende vergezicht hebben genoten, dalen we af naar het derde, Gokyo-meer, waarachter het kleine dorpje Gokyo (4790 m) ligt.

Dag 10

Facultatieve en vroege klim naar de top van de Gokyo Ri (5360 m). Als je dacht dat het zicht gisteren al spectaculair was… Deze top heeft de reputatie het allerbeste uitzicht te geven op het Everest-massief. Nadat we al dit moois voor eeuwig op ons netvlies en onze camera hebben vastgelegd, dalen we terug af. Na het ontbijt en een korte rustpauze vervolgen we onze weg tot het jakherdersdorpje Dragnag (4750 m). We steken de gletsjer over langs gletsjermeertjes en over smalle richels. Het is best een vermoeiende wandeling aangezien we steeds op en af over de morene moeten en ons goed moeten concentreren. En dan bereiken we de voet van de tweede pas, de Chola, een uitdaging die morgen op het programma staat.

Dag 11

Alweer een lange dag vandaag. Hoewel de oversteek van de Chola-pas (5420 m) technisch gezien eerder eenvoudig is, wordt het toch een uitdagende klim. We zitten hier werkelijk in het hart van het Everest-massief. Het zicht vanop deze pas is weer helemaal anders. Maar een ding is zeker: ook hier wapperen de kleurrijke gebedsvlaggetjes en zullen de gebeden door de wind mee de wereld in gedragen worden. Na een vrij steile afdaling, komen we terecht in de kleine nederzetting van Dzongla (3830 m).

Dag 12

De Ama Dablam, door velen als de mooiste berg ter wereld genoemd, staat pal voor ons en wijst ons de weg naar de vallei. We sluiten aan op de klassieke en druk belope wandelroute.

Het plaatsje Lobuche (4910 m), niet meer dan enkele huizen groot, is onze overnachtingsplaats temidden van een stenen woestenij.

Dag 13

Door de brede Khumbu-vallei trekken we verder omhoog en bereiken de uitlopers van de Khumbu-gletsjer. Tussen een maanlandschap van stenen gaat het traag stijgend verder. Net boven de eerste bergheuvel vanuit Lobuche bevindt zich Chukpi Lhara, een herdenkingsplaats vol kleine stupa’s en duizenden gebedsvlaggetjes. De vele naamplaatjes met bekende en minder bekende namen van de alpinisten die het leven lieten bij de Everest-beklimming zijn de stille getuigen van gebroken dromen.

We houden halt op 5140 m, op een zanderige vlakte die de naam Gorak Shep draagt. Waar zich vroeger een meertje bevond, ligt nu een poloveld omringd door lodges. Liefhebbers kunnen in de namiddag naar het Everest Base Camp gaan, een pittige tocht over morenen tot aan de voet van 's werelds hoogste berg. Ook al zie je vanaf hier de top niet, toch geeft het een speciaal gevoel om op deze plaats te zijn waar al zoveel mensen vol goede moed de beklimming hebben aangevat.

Dag 14

In de vroege ochtend klimmen we naar het hoogste punt van de Kala Patthar (5545 m). Deze ‘zwarte bergtop’ is een van beroemdste toeristische uitkijkpunten van de wereld en biedt een geweldig uitzicht op de Everest (8848 m) himself. In de diepte zien we het basiskamp van de Everest liggen. Via dezelfde route keren we terug tot Gorak Shep en dalen verder af, terug naar Lobuche.

Dag 15

We beginnen met een relatief gemakkelijke wandeling in het dal om dan de steile klim naar onze derde en hoogste pas aan te vatten. We klimmen naar de Kongma La (5535 m), een tussen rotsen gelegen bergrug van de Nuptse. Deze route is niet te onderschatten en kan vooral in sneeuwomstandigheden behoorlijk zwaar zijn. Maar het zicht vanop de pas is subliem! Je geniet van een spectaculair uitzicht op Pumori en Nuptse en natuurlijk ook op onze berg, de Pokhalde.

Ergens vlakbij een meertje tegen een bergkam en omringd door bergtoppen, ligt onze kampplaats. Geen lodge vandaag dus. Het gebrek aan comfort wordt ruimschoots gecompenseerd door de prachtige locatie. En eenmaal de zon onder, is het genieten van de sterrenhemel in dit grootse berglandschap.

Dag 16

Vandaag is onze topdag! Niet alleen het hoogste punt maar ook het mooiste panorama staat op het programma vandaag.

Over een rotsachtig pad klimmen we naar de top van de Pokalde Peak (5775 m). Technisch vraagt deze beklimming niet veel ervaring, wel doorzettingsvermogen en zeker geen hoogtevrees. Uiteraard zal het al dan niet aanwezig zijn van sneeuw en de weersomstandigheden de zwaarte van de beklimming bepalen. Boven wacht ons een uniek schouwspel: een panoramisch zicht op de Lhotse, Everest, Nuptse, Makalu, Pumori, Ama Dablam en nog vele andere reuzen van de Khumbu-regio. We blijven een tijdje op de top en slaan deze beelden voor altijd in ons geheugen op.

We dalen weer af naar Kongma La BC en verder naar de Imja-vallei en het kleine dorp Chhukung (3910 m).

Dag 17

Nagenietend van onze prestatie, dalen we verder af naar Dingboche en Pangboche (3930 m). We kruisen toeristen op weg naar hun hoogste bestemming terwijl wij fier en voldaan kunnen zeggen: ‘yes, we did it!’.

Kijk af en toe achterom, om 'jouw' Pokhalde Peak nog eens te bewonderen en na te genieten van deze pittige en prachtige trekking.

Dag 18-19

Afdaling via Namche Bazaar naar Lukla. Onderweg bezoeken we in Tengboche, het wondermooi gelegen en bekendste klooster van de regio. In deze regio is er ook veel kans om een Himalayathargeit te zien en Nepals nationale vogel, de kleurrijke glansfazant.

We nemen vanavond afscheid van de fantastische ploeg die het ons mogelijk gemaakt heeft om deze trekking te ondernemen.

Dag 20

Ochtendvlucht van Lukla naar Ramechhap en verder over land naar Kathmandu.

Overnachting in het Via Via Boutique hotel in Bodnath.

Dag 21-22

Vrij bezoek aan Kathmandu en haar vallei:

  • Swayanbunath: tempelcomplex gelegen op een heuvel. De stupa of graftombe wordt omringd door tientallen gebedsmolentjes. Deze tempel wordt ook wel de apentempel genoemd;
  • Bhodnath: een stupa van 2000 jaar oud, achthoekige van constructie. Het is een belangrijk bedevaartsoord.
  • Patan: deze oude koninklijke stad ligt op 5 km van Kathmandu. Bezoek aan paleis, tempels, pagodes en vele andere bezienswaardigheden. De stad heeft de bijnaam van "stad met de duizend gouden daken".
  • Bhaktapur: van de 14de tot de 16de eeuw de hoofdstad van de Kathmandu-vallei met oude straten en pleinen, tempels en pagodes.
  • Pashaputinath: het nationale en belangrijkste Hindoe-heiligdom van Nepal, waar dagelijks tientallen lijkverbrandingen plaatsvinden.

Dag 23

Terugvlucht naar Brussel

Prijs en afreisdata

Geen afreisdatum voorzien

Praktische info

Made withby