Marokko
Over het Kik-plateau naar de Hoge Atlas
9 dagen
Wat maakt deze reis bijzonder?
- Bezoek Marrakech
- Decennialange expertise in deze regio
- Zeer ervaren lokaal team
- Kik-plateau, een stukje Toscane in de Atlas
Deelnemers
Min. 5, max 13Geen afreisdatum voorzien
Overzicht
Deze parel van een trektocht - gericht op wie een goeie wandelaar is zonder daarom een atleet te zijn - vormt een indrukwekkende kennismaking met de rust en de schoonheid van de Atlas, 'Idraren Draren’ (Bergen der Bergen) zoals de Berbers hen noemen. Vanuit het drukke Marrakech belanden we al snel in de lagere regionen van de Hoge Atlas. Als een voorpost van de Hoge Atlas rijst het Kik-plateau uit de vlakte op. In de lente, als de glooiende graanvelden doorspekt zijn met kleurrijke bloemen, waan je je hier bijna in Toscane. Met muilezels voor de bagage en een zorgzaam lokaal team, trekken we in enkele dagen over het plateau tot in het hart van de Atlas. We slaan het dagelijks leven in de dorpen gade en zien gaandeweg het landschap veranderenvan glooiende heuvels tot hooggebergte.
Dag aan dag
Dag 1
Heenreis van Brussel naar Marrakech en transfer naar het logies.
Voor de buitenlandse bezoeker is Marrakech Marokko op z’n best: een overrompeling van kleuren, geuren en geluiden, charme en sfeer, steegjes en straatjes in een labyrint van licht en schaduw. Wie niet te moe is, kan al naar het het Jemaa El-Fnaa-plein, hét symbool van Marrakech. Je wordt er meteen ondergedompeld in de typische sfeer van de stad: met zangers, muzikanten, slangenbezweerders, acrobaten, astrologen, waarzeggers, …
Dag 2
Marrakech is één van de ‘keizerlijke steden’, gesticht in 1062 door de Almoraviden aan de voet van de Hoge Atlas. De Almoraviden maakten haar tot hoofdstad van hun rijk dat zich uitstrekte tot Zuid-Spanje, waardoor de afgelegen woestijnstad een ‘touch’ kreeg van de verfijnde Andaloesische cultuur. Minder dan een eeuw later namen de Almohaden het roer over en zij bouwden in 1162 de statige en imponerende Koutoubia-moskee, één van de belangrijkste bouwwerken in de Noord-Afrikaanse architectuur, met een minaret van 67,5 m hoog.
Vanaf het Jemaa El-Fnaa-plein kunnen we in de voormiddag al een deel van de historische medina verkennen.
Na de lunch brengt de bus ons in ca. 1,5 u. tot Wizilne, een dorpje in het Atlasgebergte op 1300 m. In de valleien van deze bergketen leeft een volk van boeren en herders die duidelijk anders zijn dan hun Arabische landgenoten: de berbers. Een inloopwandeling warmt ons alvast op. We overnachten in een gîte op 1330 m.
5 km - 200 m zacht stijgen
Dag 3
Na het ontbijt worden de muilezels geladen: bagage en voedsel voor de vijfdaagse tocht die ons tot in het hart van de Hoge Atlas zal brengen. We starten met een zachte klim tot op het Kik-plateau. Olijfbomen en citroenboomgaarden geven aan deze hoogvlakte een totaal ander karakter dan het ruige landschap elders in deze streek. Het is lente, de mooiste periode om dit plateau te bezoeken en overal zien we kleurrijke veldbloemen. Naarmate we verder trekken ontvouwt zich aan de ene kant het eindeloze uitzicht over de vlakte van Marrakech, terwijl aan de andere kant graanvelden de zachte contouren van de heuvels volgen. Onze volgende overnachtingsplaats is een gîte in Tinzert (1400 m). Op het terras van de gîte heb je een mooi uitzicht over de vallei en kan je de bedrijvigheid gadeslaan.
21 km - 630 m stijgen en 660 m dalen
Dag 4
We laten het mooie Kik-plateau achter ons en dringen dieper door in de Hoge Atlas. Hier lijkt het wel of we teruggaan in de tijd: kleine dorpjes van uit leem opgetrokken huizen waar het boerenleven zijn traditionele gang gaat. Opvallend zijn de grote kleurverschillen tussen de dorpen, mooi in harmonie met de kleur van de berghelling. Na de middag gaat het flink de hoogte in tot Id Aïssa (1500 m), waar we overnachten.
12,5 km - 885 m stijgen en 380 m dalen
Dag 5
Het pad achter de gîte drijft ons meteen zigzaggend de hoogte in tot 2100 m. We klimmen verder tot 2500 m over een zeer mooi pad met rode ondergrond en prachtige oude (ceder)bomen, en worden bij helder weg getrakteerd op mooie vergezichten. Na een pauze begint de afdaling: meestal gemakkelijk, maar toch ook een flink stuk dat rotsig is en met losliggende stenen. We zien in de verte het plateau van Matate al liggen, waar we lunchen en overblijfselen zien van de mijnen waar veel oudere mannen uit deze regio hebben gewerkt. Na de lunch wandelen we nog zonder al te veel stijgen en dalen over de kam, met zicht op de groene vallei van Imlil. De gîte van Matate, op 1845 m, is eerder een pension, met echte bedden.
10,5 km - 780 m stijgen en 740 m dalen
Dag 6
We beginnen de dag met een afdaling naar het dorp Agersiwal. Daar steken we de rivier over en begint een rustige en gemakkelijke klim, met op 2050 m een mooi uitzichtpunt op het dorp Amssakrou.
Dan gaat weer een 200-tal m omlaag tot op de mooie lunchplaats in de schaduw. Na de lunch dalen we verder af en dan een laatste flinke klim tot aan de gîte in Tamguist op 2145 m.
14,6 km - 970 m stijgen en 660 m dalen.
Dag 7
Op onze laatste stapdag staan er nog twee passen op het programma: de Tizi Timlimit (2500 m) en de Tizi Tamatert (2280 m). We zijn er omgeven door enkele van de hoogste Atlastoppen, elk met zijn eigen vorm en kleur. Aan de andere zijde zien we ons einddoel liggen, het dorpje Tamatert (1800 m). We zijn er te gast bij onze gids en zijn familie.
13 km - 700m stijgen en 980 m dalen.
Na aankomst kan je evt. het stadje Imlil verkennen, waar je een coöperatieve kan bezoeken die arganolie produceert en verkoopt.
Dag 8
Transfer naar Marrakech, waar we in de loop van de voormiddag aankomen en we de rest van de dag kunnen doorbrengen met stadsbezoek, en verdergaan waar we op dag 2 gestopt zijn. Enkele van de mogelijkheden zijn:
- De Ben Youssef Medersa (12de eeuw), één van de grootste van Marokko én volledig toegankelijk voor het publiek. Mooi staaltje van religieuze architectuur, versierd met bewerkt Carrara-marmer en cederhout.
- De Sa’adische graven, laat 16de-eeuwse mausolea voor de Sa’adische sultans en hun familie.
- Het Bahia-paleis, een sprookjesachtig paleis-met-tuinen, gebouwd in de 19de eeuw door de vizier (envoormalige slaaf) Bou Ahmed.
- Het Museum voor Marokkaanse kunst, met een prachtige collectie kunstvoorwerpen.
- Shoppen in de soeks.
Indien gewenst, kunnen we op pad gaan met een gids, waarvoor de kost ca. 35 euro bedraagt (voor de gehele groep).
Dag 9
Transfer naar de luchthaven en terugreis naar Brussel.