Denemarken
Het Gendarmenpad: kustwandelen langs de Deens-Duitse grens
7 dagen
Wat maakt deze reis bijzonder?
- Mooi grensgebied van Zuid-Jutland
- Rijke geschiedenis van de wandelroute
- Uitzicht over de Flensburger Fjord en de Okseoerne-eilandjes
- Schiereiland Broagerland met zijn vuurtoren en jachthaven
- Gezellige terrassen in de havenstad Sønderborg
Afreisdata
Overzicht
Dag aan dag
Dag 1
Aankomst in Padborg
Padborg is een klein stadje op de Deens-Duitse grens.
Overnachting in Padborg
Dag 2
Padborg-Benniksgaard
Vanaf het hotel, gelegen in het noorden van Padborg, sluit je een paar 100 m verder aan op het pad dus je bent meteen vertrokken. Deze eerste etappe wordt de 'bergetappe' genoemd. Relatief natuurlijk, met als hoogste berg eentje van 45 m. Maar het gaat in het eerste deel wel voortdurend op en neer.
Tussen Padborg en Kruså passeer je het 'Tunneldal', een diepe kloof waar enorme hoeveelheden smeltwater aan het einde van de laatste ijstijd een bijzondere landschap vormden. Vanaf Kruså ga je verder door een heuvelachtig gemengd loof- en dennenbos naar Kollund. Hier bereik je het water, met uitzicht over de Flensburger Fjord en de Okseoerne-eilandjes. Via Sønderhav, met zicht op de baai en langs mooie huizen die gebouwd werden voor de gendarmes, bereik je Benniksgaard.
Tocht van 19 km, ca. 5 uur stappen, + 1.6 km van het punt waar je het pad verlaat naar het hotel Benniksgaard.
Indien je wil starten op het ‘officiële’ startpunt, in het zuiden van Padborg (5 min. met de bus), wordt de tocht 23.5 km.
Overnachting in Benniksgaard (O, L, A)
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal
Dag 3
Benniksgaard-Brunsnæs
Je vervoegt het pad en wandelt in noordoostelijke richting langs het water richting het schiereiland Broagerland. Op je pad liggen een vuurtoren, een mooie jachthaventje, verlaten steigertjes... In Egernsund is de rode zeemanskerk uiteraard opgetrokken uit de baksteen waardoor deze regio eeuwenlang economisch floreerde. De steenfabriek Cathrinesminde, nu museum, geeft inzicht in de geschiedenis van het steenbakken en het leven van de arbeiders die uit Duitsland, Polen en Zweden kwamen om hier te werken.
Tocht van 16.8 km, 3.5 à 4 uur stappen, incluis afstanden pad/hotel.
Na de wandeling word je opgepikt en terug naar het hotel van gisteren gebracht.
Tweede overnachting in Benniksgaard (O, L, A)
Dag 4
Brunsnæs-Broager Strand
Transfer terug naar het punt waar je gisteren eindigde.
De etappe vandaag leidt je langs smalle kuststroken met steile hellingen, prachtige beukenbossen, kleine dorpjes... In Overballe passeer je een goed bewaard heuvelfort en een hunebed (of langgraf) waarin skeletten, vuurstenen, bijlen en barnsteenjuwelen werden gevonden. De rietvelden van Skeldevig zijn niet alleen een streling voor het oog, je kan er - met een beetje geluk - ook vogels spotten.
Bij Broager Strand Camping word je opgepikt en naar Sønderborg gebracht.
Tocht van 18 km, 4 à 4.5 uur stappen.
Overnachting in Sønderborg (O, L, A)
Dag 5
Broager Strand-Sønderborg
Transfer naar het punt waar je gisteren werd opgepikt.
Als het een warme dag is vandaag heb je geluk want je komt al gauw in Vemmingbund, een oud vissersdorp met het beste strand van de regio. Vanaf Vemmingbund ga je omhoog richting Dybbøl Mark, met prachtige uitzichten over de Sønderborg-baai. Dybbøl Banke is een historische plaats. Hier vond in april 1864 de veldslag plaats, waarbij de Denen tragisch verloren van de Pruisen en de regio Pruisisch werd. Verderop wordt het weer wat vrolijker, wanneer je de brug overgaat en zicht krijgt op het pittoreske, aangename havenstadje Sønderborg.
Tocht van 14 km, ca. 4 uur stappen.
Tweede overnachting in Sønderborg (O, L, A)
Dag 6
Sønderborg-Skovby
Je wandelt langs het water en daarna omhoog, met zicht op de Sønderborg-baai en Broager Land in het westen. Het pad leidt verder naar steile kliffen met de 'Zeven Zusters', zes grote dennen die op de rand van het klif balanceren (de zevende is naar beneden gestort). Verder wandel je met schitterende vergezichten over velden en weilanden. Even voor Høruphav ligt het natuurgebied Trillen, een moerasgebied met een zeer rijk vogel- en plantenleven. De verdere wandeling gaat voornamelijk langs de kust, maar op enkele plaatsen leidt de route je ook het achterland in. Na Mintebjerghav kan je een kleine omweg maken langs de idyllische Vibæk-watermolen. Via Kobbertoft bereik je Skovby.
Na de wandeling is een transfer voorzien naar Padborg, waar je de eerste nacht hebt gelogeerd.
Tocht van 20 km, ca. 5 uur stappen.
Overnachting in Padborg (O)
Dag 7
Einde van het programma na het ontbijt (O).