2
8.7
DK1FAE

Denemarken

De Faeröer-eilanden

Eilandreizen

11 dagen

v.a. €4390

Wat maakt deze reis bijzonder?

  • Uniek en ongerept landschap
  • Rust en veel frisse lucht
  • Grillen van de natuur
  • Eigenzinnige eilandsfeer

Deelnemers

Min. 6, max 8

Afreisdata

De Faeroer eilanden is een top bestemming. Geschikt voor mensen die houden van wandelen in een desolaat, verlaten landschap. Voor liefhebbers van Ijsland, Schotland en Noorwegen maar dan veel minder toeristisch.

Herwig B.

Ik ben blij dat ik via Anders Reizen een unieke stukje natuur op de Faeröer-eilanden heb mogen leren ontdekken. Het was een mooie wandelvakantie met een aangename groep en gids.

Tom D.

Een fantastische bestemming voor wie zich flexibel kan opstellen (vb. weersomstandigheden zijn zeer onvoorspelbaar). Frisse lucht, mooie wandelingen, lekkere zalm, vriendelijke bevolking. Ik heb een hele leuke reis gehad!

Erna V.

Prachtige reis! De grootsheid van de natuur en zijn wispelturigheden zijn hier aanwezig. Soms maak je unieke ervaringen mee, die de reis nog mooier maken. Flexibel moet je wel zijn. Maar de mooie natuur, de rust, het lekkere eten, de vriendelijke mensen, de mooie wandelingen... maken van deze reis een fantastische bestemming.

Micheline G.

Overzicht

Tussen IJsland, Schotland en Noorwegen rijzen de Faeröer-eilanden op uit de Atlantische Oceaan. Je waant je er een ontdekkingsreiziger, overgeleverd aan de grillen van Moeder Natuur. Alles valt er te beschrijven met ‘veel’: schapen, wind, fjorden, grasdaken, knappe uitzichten en kliffen. De 18 eilanden verschijnen en verdwijnen regelmatig even mysterieus in de mist als de trollen, elfen en zeehondenvrouwen. We ontdekken 5 eilanden, zwervend over de oude wandelwegen die dorpen en baaien, maar ook mensen met elkaar verbonden.

Dag aan dag

Dag 1

A
B

Heenreis van Brussel naar het eiland Vágar. Als de archipel zijn geheimen wenst prijs te geven, word je getrakteerd op spectaculaire zichten bij de landing.

Korte transfer naar ons hotel in Sørvágur.

Dag 2

C

In de voormiddag rijden we naar het meest westelijke dorpje van het eiland, Gásadalur. Door zijn ligging in een groene vallei omsloten door hoge bergtoppen, was dit lange tijd het meest afgelegen dorpje van de Faeröer. Tot 1983 wandelde de postbode drie keer per week van Bøur de bergpas over naar Gásadalur. Met de komst van de helikopter verdween zijn functie, maar het duurde tot 2004 voor het verbonden werd met de buitenwereld via een tunnel. We bezoeken er de Múlafossur-waterval, die zich 60 m lager in de Oceaan stort. Er staat nog een tweede waterval op onze planning, nl. de Bøsdalafossur. We wandelen langs het Sørvágsvatn, het grootste meer van de Faeröer, naar de Trælanípa-klif. Vanaf deze 142 m hoge klif lijkt het meer boven de zee te zweven en stort de Bøsdalafossur zich in de Oceaan. Ze heeft als bijnaam ‘slavenklif’, omdat de Vikingen gestrafte Ierse slaven er af duwden.

10 km - 3 u. - 256 m stijgen en dalen

Na de wandeling rijden we verder naar het vissersdorpje Gjógv, waar we de komende 3 nachten verblijven. Het ligt aan een 200 m lange fjord, waar de bewoners een beschutte haven bouwden. Ondanks de afname van de vissersactiviteiten, blijft het zijn charme als vissersdorp behouden, met huizen in kleurrijke Faeröerse stijl en vaak met grasdaken.

Dag 3

Vandaag beklimmen we de hoogste bergtop van de Faeröer, de Slaettaratindur (880 m). Bij goed weer heb je zicht op de volledige archipel en zelfs de Vatnajökull-gletsjer in IJsland, wat hem in het Guinness Book of World Records deed belanden als bergtop met het verst reikende uitzicht ter wereld. Op 21 juni, de langste dag van het jaar, is het een traditie om op de top van Slættaratindur te staan en de zon te zien onder- en weer opgaan.

6 km - 3 u. - 550 m stijgen en dalen

Tweede overnachting in Gjógv.

Dag 4

We rijden naar het dorpje Tjørnuvík in het uiterste noorden van het grootste eiland Streymoy. Het dorp met zijn zijn brede strand en hoge golven is een waar surfersparadijs. Van op het strand heb je zicht op de Slaettaratindur-top, die we op dag 5 beklommen, alsook op de rotsformatie ‘Risin og Kellingin’ (reus en heks). Van Tjørnuvík start de wandeling over de bergkam naar Saksun. Vanuit Saksun nemen we een privé-bus terug.

7 km - 4 u. - 522 m stijgen en dalen

Derde overnachting in Gjógv.

Dag 5

D

In de voormiddag kan je kiezen voor een optionele wandeling of er een rustige ochtend van maken. Vanuit ons logies wandelen we naar de Ambadallur-vallei. Het pad volgt de steile kliffen langs de rotskloof. Via een trap bereiken we de flank van de Fjallið, van waaruit we een fantastisch uitzicht hebben over Gjógv en de omliggende bergen. We wandelen rond de bergtop terug naar ons logies.

In de namiddag trekken we naar Elduvik voor een wandeling naar Oyndarfjørður en weer terug.

6 km - 3 u. - 440 m stijgen en dalen
Optionele wandeling: 8 km - 2,5 u. - 145 m stijgen en dalen

Na de wandeling rijden we naar Klaksvik waar we de komende 3 nachten verblijven.

Dag 6

We starten de dag met een ferry-overzet (20 min.) naar het eiland Kalsoy. De 4 dorpen van dit schaars bewoonde eiland – net geen 100 inwoners – zijn verbonden met donkere tunnels, in totaal 5,5 km lang. Een belevenis op zich. Onder leiding van onze lokale gids Jóhannus ondernemen we de wandeling naar de Kallur-vuurtoren op het noordelijkste punt van het eiland. Dramatische vergezichten en kliffen worden afgewisseld met smalle schapenpaden en grasvlaktes.

Op de terugweg naar de ferry houden we halt in Mikladalur voor een bezoek aan het standbeeld van Kópakonan, de zeehondenvrouw en een tragische figuur uit een van de Faeröerse volkssagen.

7 km - 3u30 - 300 m stijgen en dalen

Tweede overnachting in Klaksvik.

Dag 7

In de voormiddag trekken we naar het noordelijke eiland Vidoy met een steile klim naar de top van de Villingadalsfjall (841 m).

4 u. - 750 m stijgen en dalen.

In de namiddag wandelen we de Klakkur op, een heuvel van 413 m hoog met een uitzicht over Klaksvik en de omgeving dat je nooit zal vergeten . Deze wandeling is optioneel. Je kan er ook een rustnamiddag van maken en in het logies blijven of wat rondkuieren in het stadje.

8.5 km - 2 u. - 413 m stijgen en dalen.

Derde overnachting in Klaksvik.

Dag 8

E

Transfer naar het eiland Eysturoy waar we een wandeling maken die ons van Fuglafjørður naar Hellurnar voert over het Sjúrðargøta, het pad van Sjúrður. (Volgens de legende kwam een reus uit Suðuroy naar Eysturoy om zijn kracht te testen. Niemand durfde tegen hem te vechten behalve een jonge man genaamd Sjúrður die de reus versloeg.) Op de top van de pas, Skarðið, vind je twee grote cairns. Wanneer we Hellurnar naderen, gaat het pad naar beneden langs de rots Kliv, behoorlijk steil overigens. Een omweg van 40 minuten van Skarðið naar Altarið ('het altaar'), een rotsformatie op de top van Rustakambur, is de moeite waard. Vanaf hier hebben we zicht op op de eilanden en de zee in het noorden.

Transfer naar en overnachting in ‘hoofdstad’ Torshavn, gelegen op het eiland Streymoy.

Dag 9

De wandeling vanaf het dorpje Leynar naar het landbouwcentrum in Kollfjardardalur brengt ons langs het meer Skælingsvatn, waar volgens de legende een groot wezen leeft dat er uitziet als een paard. Goed uitkijken dus! Een omweg van een paar honderd meter naar het zuiden brengt ons bij het rotsachtige plateau Stórareyn met een bijzondere geologische structuur. We gaan er even bij zitten om het uitzicht, de stilte en de warmte van de miljoenen jaren oude rotsen te laten doordringen.

6 km - 2 u. - 260 m stijgen en dalen

Na de wandeling kan je op verkenning in Torshavn met zijn kleurrijke huizen langs de waterkant, smalle straatjes en een mix van moderne en traditionele architectuur.

Tweede overnachting in ‘hoofdstad’ Torshavn.

Dag 10

F

Een van de populairste toeristische attracties op de Faeröer is de boottocht naar de Vestmanna-kliffen en -grotten. We varen de grotten in, door smalle zee-engtes en dicht bij de meer dan 600 m hoge verticale kliffen, waar papegaaiduikers, zeekoeten, stormvogels en drieteenmeeuwen elke zomer nestelen.

6 km - 2 u. - 260 m stijgen en dalen

Daarna ondernemen we een wandeling naar het mooie dorpje Kirkjubøur, het meest zuidelijke dorp op Streymoy en de belangrijkste historische plek van de archipel. Hier bevinden zich de ruïnes van de middeleeuwse Magnus-kathedraal en Sint-Olavskerk uit de 12de eeuw, de oudste kerk in de Faeröer en nog steeds in gebruik. Onderweg wandelen we langs steenhopen, twee kleine meren en met uitzicht op Sandoy, Hestur, Koltur en Vágar. Op ons pad ligt ook Reynsmúlalág, een natuurlijk amfitheater dat in het verleden een vergaderplaats in open lucht was.

7 km - 2 u. - 230 m stijgen en dalen

Transfer naar en overnachting in het hotel in Sørvágur waar we ook de eerste nacht verbleven.

Dag 11

Transfer naar de luchthaven op het eiland Vágar en terugreis naar Brussel.

Prijs en afreisdata

13.06.2523.06.25
  • Basisprijs: € 4390
Begeleid(st)er: Volgt later
6 vrije plaatsen
Inbegrepen
    • vluchten
    • luchthaventaksen
    • CO2-compensatie van de vlucht via Treecological
    • logies
    • maaltijden vanaf avondmaal op dag 1 t.e.m. ontbijt op dag 11
    • transfers met minibus
    • ferry's
    • boottocht Vestmanna-kliffen
    • tolgelden
    • Nederlandstalige begeleiding
    • BTW.
Niet inbegrepen
    • dranken
    • evt. inkomgelden van musea
    • evt. optionele excursies
    • evt. reisverzekering.

Waar mogelijk kiezen we voor vervoer over land in plaats van met het vliegtuig. Als vliegen onvermijdelijk is dan gelden er minimumvereisten voor de reisduur en schenken we een financiële bijdrage aan Bos+ voor de bescherming en het herstel van bossen. Lees hier waarom we investeren in de bosbehoudprojecten van Bos+

Praktische info

Made withby